VUČIĆ SE SASTAO SA BRAMERCOM: Razgovarali o saradnji, ratnim zločinima i nestalima
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

sastanak

VUČIĆ SE SASTAO SA BRAMERCOM: Razgovarali o saradnji, ratnim zločinima i nestalima

Politika -

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе sa glavnim tužiocеm Mеhanizma za mеđunarodnе krivičnе tribunalе Sеržom Bramеrcom, koji boravi u Bеogradu u okviru priprеma za podnošеnjе prеdstojеćеg izvеštaja Savеtu bеzbеdnosti Ujеdinjеnih nacija.

Sagovornici su ocеnili da jе da je saradnja Srbije sa Mehanizmom dobra i da se odvija u kontinuitetu uz zalaganje obe strane.

Vučić je ponovio da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da se odnosi prema toj saradnji na ozbiljan i odgovoran način, uz akcenat na unapredjenju regionalne pravosudne saradnje, budući da je Beograd iskreno posvećen tome da i na ovaj način doprinese pomirenju u regionu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Glavni tužilac Bramerc je pozdravio ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina, ocenivši da je Srbija bila izuzetno transparentna u pogledu razmene optužnica i informacija o istragama, što je umnogome doprinelo bržem procesuiranju pojedinih predmeta.

Vučić i Bramerc su razgovarali i o primeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina, pravosudnoj saradnji zemalja regiona u relevantnim predmetima, kao i o pitanjima pronalaženja nestalih osoba.

Bramerc boravi u Beogradu u okviru priprema za podnošenje predstojećeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track