MOMIROVIĆ U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Srbija bi mogla da postane deo Saudijskog investicionog plana vrednog 100 milijardi dolara!
Foto: Printscreen

politika

MOMIROVIĆ U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Srbija bi mogla da postane deo Saudijskog investicionog plana vrednog 100 milijardi dolara!

Politika -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da je želja Srbije da postane deo velikog saudijskog investicionog plana, vrednog više od 100 milijardi dolara. Ministar se nalazi u zvaničnoj poseti Saudiskoj Arabiji gde sa tamošnjim zvaničnicima razgovara o ulaganjima u Srbiju.

- Mi smo istakli da želimo da budemo deo impresivnog investicionog plana "Saudija 2030"koji podrazumeva investicije od 100 milijardi dolara u infrastrukturu - rekao je Momirović u Rijadu, nakon sastanka sa ministrom transporta i logistike Saudijske Arabije Salehom bin Našer bin Alali Aljašerom. Ministar je dodao da je u planu i uspostavljanje redovne avio linije između Rijada i Beograda.

- Saudijska Arabija, članica G-20, je zemlja koja se ubrzano ekonomski otvara i modernizuje, što postaje velika šansa za naše kompanije da nađu svoje mesto na ovdašnjem tržištu - istakao je Momirović. On se sastao i sa potpredsednikom kompanije "Aramko" zaduženim za industrijski razvoj Fahadom Al-Abdul Đšarimom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji na tržištu snabdevanja naftnim derivatima, a u svetlu najnovijih političkih izazova na istoku Evrope.

Tomislav Momirović
foto: Printscreen

- "Aramko" je najveća svetska kompanija za proizvodnju nafte i ujedno motor razvoja Saudijske Arabije. U okviru dvodnevnog samita "Forum o budućnosti vazduhoplovstva", koji se prvi put organizuje u prestonici Saudijske Arabije, ministar Momirović je imao priliku da na marginama skupa održi sastanke sa velikim brojem ministara i zvaničnika iz Saudijske Arabije i drugih zemalja sveta.

On je održao bilateralni sastanak i sa malezijskim ministrom za transport dr Vee Đša Siongom, stoji u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema rečima srpskog ministra, Malezija je zainteresovana za potpsivaje ugovora sa "Er Srbijom", čime bi zahvaljujući ovom sporazumu, kompanije svojim putnicima mogle ponuditi veći izbor destinacija i bolje transfere preko svojih matičnih aerodroma.

- Nadamo se da ćemo vrlo brzo uspostaviti direktan let između Kuala Lumpura i Beograda, jer bi obavljanje redovnog vazdušnog saobraćaja između Srbije i Malezije dovelo nove turiste u našu zemlju i bio dodatni impuls razvoju turizma u našoj zemlji, Srbija i Malezija imaju jako dobre diplomatske odnose. Tu se posebno ističe obostrano podržavanje u međunarodnim institucijama, te smo došli do dogovora da nastavimo da radimo na daljoj liberalizaciji viznog režima između naše dve države - zaključio je Momirović.

Tomislav Momirović
foto: Printscreen

Inače, "Forum o budućnosti vazduhoplovstva", koji je počeo 9. maja a završava danas, pokriva teme iz oblasti vazduhoplovstva, koje su grupisane u tri osnovne oblasti - inovacije, održivi razvoj i dalji razvoj vazduhoplovstva. Na samitu učestvuje veliki broj predstavnika međunarodnih vazduhoplovnih organizacija i agencija, civilnih vazduhoplovnih vlasti, vazduhoplovne industrije i industrije uopšte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track