05:54

NA DELU JE RUŠENJE I GAŽENJE MEĐUNARODNOG PRAVA Analitičari o prijemu lažne države Kosovo u SE: Došlo se do CRVENE LINIJE!

međunarodna kriza

NA DELU JE RUŠENJE I GAŽENJE MEĐUNARODNOG PRAVA Analitičari o prijemu lažne države Kosovo u SE: Došlo se do CRVENE LINIJE!

Politika -

Aleksandar Gajović, novinar i književnik, poslednji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja i Đorđe Vukadinović, politički analitičar, glavni urednik "Nove srpske političke misli" dali su svoje viđenje povodom prijema lažnog, nelegalnog i samoproglašenog Kosova u Savet Evrope i usaglasili su se da je na delu flagrantno kršenje međunarodnog prava

Pretnje iz Evropske unije da Srbija ne može da sedi na dve stolice, da mora da se uskladi sa politikom Brisela i uvede sankcije Rusiji dostigle su vrhunac licemerja jer nam se zauzvrat nudi - da ostanemo da "visimo" u praznom prostoru.

Da je pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji sve veći, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedavnom obraćanju naciji, ali i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, koja objašnjava da je Srbija odavno spremna za otvaranje klastera tri.

analitičari
foto: Kurir Televizija

Srbija je za samo nekoliko godina trebalo da uđe u Evropsku uniju, ali njena spoljna politika i odnos prema Rusiji postaju sve veći geopolitički i bezbednosni problem za Brisel i prete da Srbiju u evrointegracijama pretvore u novu Tursku, koja više od 30 godina čeka na članstvo, piše nemački dnevnik Handelsblat. List podseća da je Srbija još 2009. podnela zahtev za članstvo u EU, a da je Brisel 2014. otvorio pretpristupne pregovore sa Beogradom.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije bili su Aleksandar Gajović, novinar i književnik, poslednji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja i Đorđe Vukadinović, politički analitičar, glavni urednik "Nove srpske političke misli".

analitičari
foto: Kurir Televizija

- Prvo, da se vratimo na ovu informaciju o neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana. Za mene nema neformalne večere. Svaki susret političara ima svoju specifičnu težinu i ima svoje posledice. Uostalom, na toj neformalnoj večeri predsednik Vučić je saznao da će kosovo aplicirati za ulazak u Savet Evrope. I ne samo u SE, već i u mirovni sporazum NATO. U pitanju su dve ozbilnje činjenice, a koje su u vezi sa time da Rusija više nije članice Saveta Evrope,a to je snažan podstrek za kosovske političare. Ako se to desi, na delu je veliko rušenje međunarodnog prava. Na delu je nepoštovanje Briselskog, Vašingtonskog i Rezolucije 1244. Rat između Rusije i Ukrajine nama ne ide u korist. Svako lovi neke svoje poene i želje, a posebno lažna država Kosovo. Na delu je gaženje međunarodnog prava. Došla je crvena linija i tačka ključanja, gde ćemo da vidimo kako će se stvar odvijati, a ja sam optimista - rekao je Aleksandar Gajović, novinar, književnik i poslednji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

analitičari
foto: Kurir Televizija

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, glavni urednik "Nove srpske političke misli" u suštini je saglasan sa izlaganjem Aleksandra Gajovića, ali ističe da bi državala trebalo da reaguje oštrije.

analitičari
foto: Kurir Televizija

- Saglasan sam sa većin delom onoga što je rekao kolega Gajović, sem ove poslednje rečenice da je on optimista. Naša nereagvanja mirišu jako na slabost. Sve ovo liči na priču o vuku i čobančetu, koji je vikalo "opasnost"i Uopšte ne mislim da su ovo bezazlene stvari. Taj vuk je prilično stigao. Naša javnost možda nije svesna toga, a reakcija naše vlasti nije bila dovoljno adekvatna - rekao je za televiziju Kurir u jutarnjem programu Kurir televizije Đorđe Vukadinović, politički analitičar, glavni urednik "Nove srpske političke misli".

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:18

VUČIĆ O PITANJU KOSOVA I METOHIJE: Diplomatski ćemo pokazati zube, naše je da čuvamo našu zemlju i štitimo naš Ustav

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track