PETKOVIĆ POSLE NOVE RUNDE DIJALOGA: Priština odbija sve predloge
Foto: Printscreen/RTS

iz brisela

PETKOVIĆ POSLE NOVE RUNDE DIJALOGA: Priština odbija sve predloge

Politika -

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu da ni današnja runda dijaloga nije donela rezultat jer Priština odbija sve predloge.

Posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, Petković je rekao da se on danas nije sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, "između ostalog i zbog toga što je on odbio da razgovara" o Zajednici srpskih opština (ZSO) i o pitanju nestalih.

"Imali smo duge i teške razgovore koji su bili opterećeni jučerašnjom jednostranom i protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Uprkos tome, mi smo i danas bili u Briselu, pokazali smo da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru i stabilnosti", kazao je Petković za srpske medije.

Petković je naveo da su teme razgovora bila pitanja od značaja za normalizaciju odnosa "u kontekstu života Srba na Kosovu".

"Razgovarali smo o ZSO, to je za nas ključno pitanje bez kojeg nema normalizacije odnosa. Razgovarali smo i o pitanju energetike, o registarskim tablicama, o pitanju nestalih, o problemu dostave lekova na prostor Kosova i o zabrani ulaska zvaničnicima Srbije na Kosovo, slobodi kretanja i mnogim drugim pitanjima", dodao je.

Petković je rekao da "u određenim temama postoji prostor za dogovor", ali je dodao da je za to "potrebna i druga strana koja mora da se saglasi, a ona sve odbija".

"Ne pristajemo na ucene, ali shvatamo značaj dijaloga. Vidite i kroz zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope koliko su jaki pritisci na Beograd, ali mi ćemo se boriti i nećemo priznati nezavisnost Kosova", naveo je.

Petković, glavni pregovarač Srbije, danas se u Briselu sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a zatim su usledili odvojeni sastanci delegacija Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima. Zajedničkog, trilateralnog sastanka nije bilo.

Lajčak je posle današnje runde pregovora izjavio da su rezultati "pomešani", da nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali da je "ostvaren napredak u drugim pitanjima, uključujući energiju".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track