01:41

GAVRILOVIĆ ISPRIČAO KAKO JE MIĆUN BEŽAO KROZ KUHINJU MAŽESTIKA Ja skočim u tri koraka i kažem mu: IZAĐI, POGINI SA LJUDIMA, BRE!

crveni karton

GAVRILOVIĆ ISPRIČAO KAKO JE MIĆUN BEŽAO KROZ KUHINJU MAŽESTIKA Ja skočim u tri koraka i kažem mu: IZAĐI, POGINI SA LJUDIMA, BRE!

Politika -

Gostujući u emisiji "Crveni karton" koja se emituje na Kurir televiziji Basarin večerašnji gost Slobodan Gavrilović ispričao je nepoznate detalje devetomartovskih demonstracija

Basarin večerašnji gost je sociolog Slobodan Gavrilović, istaknuti član i bivši potpredsednik Demokratske stranke.

Dragoljub Mićunović, Slobodan Gavrilović
foto: Dragan Udovičić, Kurir

U zanimljivoj epizodi Slobodan i Basara, kao svedoci jednog vremena, diskutuju o pozadini i razlozima iz kojih su se događaji odvijali na određeni način.

Slobodan Gavrilović
foto: Kurir Televizija

Između ostalog, Gavrilović je ispričao kako je na demonstracijama 9. marta '91, kad je bačen prvi suzavac, Mićunović bežao kroz kuhinju Mažestika. Slobodan će objasniti zašto, za razliku od većine, smatra da naš najveći problem nije politički, već kulturološki. Govoriće o događajima koji su doveli do toga da Jevrejina Mošu Pijade komunisti proglase velikosrbinom, kao i zašto su Britanci Tita svrstali na 15. mesto najkrvoločnijih lidera sveta, optužujući ga za 450.000 smrti tokom i posle II svetskog rata.

Slobodan Gavrilović
foto: Kurir Televizija

- Ne bi bilo devetomartovskih demonstracija da nije bilo tebe - rekao je Svetislav Basara.

A onda je Slobodan Gavrilović ispričao nešto što srpska javnost nije znala, a tiče Dragoljuba Mićunovića i toga da da nije bilo Slobodana Gavrilovića ne bi bilo ni tih demonstracija.

- Ne samo to. Sećaš se. Sedeo si sa mnom tada za stolom. Tu je bila Vida Ognjenović i Svetlana Knjažev. Odlično se toga sećam. A tamo su za stolom sedeli, takozvani, lideri opozicije - počeo je sa pričom Slobodan Gavrilović.

- I udbaši - dodao je Basara.

Slobodan Gavrilović
foto: Kurir Televizija

- Sem Vuka. Vuk još nije bio stigao. On je uvek nešto kasnio. Kad je pao prvi suzavac, Mićunović počeo da beži kroz kuhinju Mažestika. Ja skočim u tri koraka ga stignem i kažem mu: "Izađi napolje, pogini sa ljudima, bre". Probili smo kordon kod Ruskog cara mi i demokrate.

Slobodan Gavrilović
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, demonstracije na Trgu republike u Beogradu 9. marta 1991. godine su bile prvi veliki miting opozicionih stranaka protiv režima Slobodana Miloševića. Povod za demonstracije bilo je traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, ali su se kasnije pretvorile u demonstracije protiv Slobodana Miloševića. U masovnim demonstracijama na beogradskim ulicama dve osobe su izgubile život. Kasno uveče je uhapšen lider SPO-a Vuk Drašković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

57:35

CRVENI KARTON 30.04.2022. MIJAT LAKIĆEVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track