EU DAJE VIŠE NOVCA DA BI ZADRŽALA BALKAN UZ SEBE: Ideja Emanuela Makrona sve realnija!
Foto: EPA / Julien Warnand

ubrzanje

EU DAJE VIŠE NOVCA DA BI ZADRŽALA BALKAN UZ SEBE: Ideja Emanuela Makrona sve realnija!

Politika -

Novi pristup bi pokrenuo stvari s mrtve tačke i značio bi integraciju u određene sektore i zajedničko tržište, ali i korišćenje programa i fondova i pre punopravnog članstva

Ideja francuskog predsednika Emanuela Makrona o novom konceptu pristupanja EU sve češće se pominje kao realna mogućnost koja treba da ubrza proces evrointegracija. Novi mehanizam uveo bi značajnu novinu da se partnerima na zapadnom Balkanu već tokom pregovora o članstvu ponude socijalne i ekonomske prednosti, a ne da na njih čekaju tek na kraju procesa, objasnio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uoči balkanske turneje. Ovakav pristup pokreće stvari s mrtve tačke i znači integraciju u određene sektore i zajedničko tržište, ali i korišćenje programa i fondova i pre punopravnog članstva, ocenjuju sagovornici Kurira.

Konkretne koristi

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da je ovaj koncept već obuhvaćen u novoj metodologiji za pregovore, ali nije razrađen.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

- Suština je u postepenoj i ubrzanoj integraciji, s konkretnim benefitima i tokom pregovaračkog procesa, a ne da se čeka članstvo. To znači integraciju u određene sektore, u zajedničko tržište, korišćenje programa i fondova... Mišel je za stvaranje geopolitičke zajednice koja bi obuhvatala zemlje izvan EU, zapadni Balkan, Istočno partnerstvo i ostale, a glavna oblast saradnje bila bi spoljna politika. Ovakav pristup pokreće stvari s mrtve tačke, jer je proširenje danas igra sa nultim zbirom. Nadam se da ćemo konkretnije stvari saznati na sastanku EU-zapadni Balkan 23. juna, ali je dobro da se EU trgla iz birokratske obamrlosti i da počinje da deluje geopolitički - smatra naša sagovornica.

Pridobijanje kandidata

Istraživač Centra za društvena istraživanja Nikola Perišić objašnjava za naš list da je Mišelov predlog o osnivanju "evropske geopolitičke zajednice" sličan Makronovom predlogu o osnivanju "evropske političke zajednice".

Nikola Perišić, Vladimir Vasić
foto: Kurir televizija

- Te predloge treba posmatrati u svetlu krize u Ukrajini i želji EU da pridobije i zadrži države koje su dugo na putu ka EU bez jasnog i definitivnog priključenja tih država Uniji. S tim što je drugi deo njegovog predloga zanimljiviji, a to je da kada određena država ispuni uslove u nekoj oblasti politike EU, bude uključena u rad Saveta ministara sa ograničenim delovanjem. To predstavlja pravedan sistem u kom se neće izjednačavati države koje su otvorile pregovore i koje su i dalje u statusu kandidata. Formiranje bilo kog novog tela treba očekivati stvaranjem novog ugovora o kom će se tek diskutovati unutar EU - kaže Perišić i napominje da formiranja ovog ili bilo kog novog tela u EU ne bi trebalo da utiče na evrointegracije država zapadnog Balkana, jer će se taj proces nastaviti svojim tokom i dinamikom.

Olaf Šolc

Prečica za Ukrajinu nije fer

Olaf Šolc
foto: EPA / Andreas Gora / POOL

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je da napori Ukrajine da se pridruži EU ne mogu biti ubrzani, uprkos ruskoj invaziji. Kako je naglasio, nema prečica za pristupanje Uniji, jer bi pravljenje izuzetka od slučaja Ukrajine bilo nepravično prema balkanskim zemljama, koje takođe žele članstvo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track