Ešton i Dačić sutra o dijalogu, Kuper otišao u penziju

Ešton i Dačić sutra o dijalogu, Kuper otišao u penziju

Politika -
EU pozdravlja i smatra "valjanim korakom" odluku srpske vlade da ubuduće Srbija učestvuje na regionalnim skupovima i bez teksta fusnote

BRISEL - Evropska unija pozdravlja i smatra "valjanim korakom" odluku srpske vlade da ubuduće Srbija učestvuje na regionalnim skupovima i bez teksta fusnote na tabli s natpisom Kosova, "jer to omogućava učešće svih strana u regionalnoj saradnji", izjavila je agenciji Beta Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Kocijančič je navela da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ešton i predsednik vlade Srbije Ivica Dačić sutra u Briselu razmotriti na koji način, uz učešće kojih zvaničnika i kad se može nastaviti dijalog Beograd-Priština, imajući u vidu i to da je u penziju otisao dosadašnji pregovarač EU Robert Kuper. Po rečima portparolke Eštonove, i Beograd i Priština treba da sprovedu sve dosad utanačene dogovore da bi napredovali ka EU, a Srbiji je Evropski savet postavio uslov da ostvari "vidljiv i postojan napredak u odnosima s Kosovom" i nastavi reforme da bi mogla da dobije datum početka pregovora o članstvu s EU.

Zamoljena da kaže da li je tačna tvrdnja američkog lista "Vol strit džurnal" (Wall Street Journal) da Eštonova namerava da se više uključi u dijalog Beograda i Prištine, u nastojanju da ga pospeši, Maja Kocijančič je dodala da se "upravo radi na modalitetima nastavka dijaloga" i podvukla da je "dijalog dosad vođen pod okriljem Ketrin Ešton".

Prethodno su izvori EU u Briselu Beti preneli da zasad ništa ne može da se kaže o tome "kakve će ko imati uloge" i kako će se dalje odvijati dijalog Beograd-Priština uz "dobre usluge" EU. Oni su time odgovorili na pitanje da li Ketrin Ešton razmatra predlog Beograda da se dijalog s Prištinom podigne na višu političku ravan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja