08:56

CENA GASA OTKRIVA STAV RUSIJE PREMA SRBIJI? Evo šta će biti ako nam skoči cena: Analitičari objasnili koje su nam alternative

rat na istoku

CENA GASA OTKRIVA STAV RUSIJE PREMA SRBIJI? Evo šta će biti ako nam skoči cena: Analitičari objasnili koje su nam alternative

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diverzifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje.

O ovoj temi u emisiji "Usijanje" govorili su Darko Obradović iz Centra za strateške analize i Aleksandar Pavić, politikolog.

Pavić je naveo da niko ne zna koji su tačno pritisci koji se vrše na Srbiju.

- Ako oni prete iza zatvorenih vrata, mi to treba da znamo. ja pamtim i veće pritiske, bukvalno je ceo svet pritiskao Republiku Srpsku da prihvati Venclovan plan. Druga stvar je kada Amerikanci kažu da će pomagati u dijalogu sa Prištinom, a oni su ga već upropastili. Oni samo žele da nas privole da priznamo lažnu državu Kosovo - kaže Pavić.

Darko Obradovi', Aleksandar Pavi'
foto: Kurir televizija

Obradović je istakao da je na Srbiji da izabere svoj put.

- Prema parametrima koje imamo, mi smo u situaciji da se nalazimo u nekim lažnim dilemama. Mi imamo svoj put koji traje ka EU, ali na njemu nismo bili ni gladni ni žedni. Mi moramo znati kuda želimo ići - kaže Darko Obradović.

Ako SAD podržava kao nezavisno tzv. Kosovo, ne znači da podržava nerede na Balkanu.

- Vi imate jedan projekat pomirenja poput "Otvorenog Balkana", ali Aljbin Kurti sve opstruira. Treba sačekati da vidimo šta će se desiti sada kada se vrati iz Amerike u kojoj je dve nedelje. Sigurno je da su tamo vršeni ozbiljni razgovori sa njim. I Ukrajina sada, dok joj ubijaju narod zna šta znači sloboda i nezavisnost. Da je bilo pameti, kao što je nije bilo, Srbija bi bila članica i NATO i EU. Sve smo videli devedesetih godina, tada kada nam je nuđeno možda bismo mi bili svi pod jednim krovom - kaže Obradović.

S obzirom na to da se Srbija uskladila sa sankcijama prema Belorusiji, a Pavić je istakao da se sa time ne slaže.

Darko Obradovi', Aleksandar Pavi'
foto: Kurir televizija

- Vlast će samu sebe destabilizovati ako uvede sankcije Rusiji. Narod i te kako zna ko ga je bombardovao i ko mu je otimao teritoriju. Oni nama ništa konkretno ne nude. Ali vidimo šta nude svojim građanima: tešku zimu, hladne stanove, manje vožnje itd. EU se pretvorila u vojnu političku organizaciju i to u političko krilo NATO pakta. Oni hoće da prave evropsle oružane snage i mi treba da budemo deo toga gde nemamo nikakve benefite, a da ispunjavamo obaveze. Tada bi se prvi put u istoriji desilo da srpski vojnik ratuje na istočnom frontu, na šta nisu pristali ni Nedić, ni Ljotić - kaže Pavić.

Da li može da dođe do promene cene koja bi bila stravičan udar na Srbiju, interesovalo je voditeljku Jelenu Pejović.

- Bitno je da znamo da države EU i dan danas primaju rusku gas. Danas je Poljska isekla jedan od pravaca sa kojeg primaju ruski gas. Mi treba da sagledamo svoju situaciju i da budemo načisto da li Rusija ima interes da iseče svima gas od koga živi ili da ga prodaje Evropi od čega živi - kaže Obradović, koji kaže da je naša potrošnja na zanemarljivom nivou.

Darko Obradovi', Aleksandar Pavi'
foto: Kurir televizija

- Mi možemo da dobijamo gas i sa strane Mađarske. Ne zaboravite, Rusija gas koristi kao oružje - kaže Obradović.

Pavić je naveo da nas Rusija i dalje smatra kao prijateljsku zemlju i da će u tom slučaju Srbija dobiti nižu cenu gasa.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:27

Predsednik Aleksandar Vučić: Penzije će da prate plate, zalažem se za OBAVEZNI VOJNI ROK od 90 dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja