SRAMNE OPTUŽBE MINISTARSTVA BRANITELJA: Besni zbog podignute optužnice za ratni zločin, pa Srbe okrivili za agresiju nad Hrvatima
Foto: Nemanja Nikolić

UDAR NA SRBIJU

SRAMNE OPTUŽBE MINISTARSTVA BRANITELJA: Besni zbog podignute optužnice za ratni zločin, pa Srbe okrivili za agresiju nad Hrvatima

Politika -

Nakon što je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnice protiv četiri visoka hrvatska oficira, koji su naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti tokom operacije Oluja u avgustu 1995. sramnim saopštenjem oglasilo se hrvatsko ministarstvo branitelja i poručili da Hrvatska ne priznaje "srpsku kvazi-univerzalnu jurisdikciju".

Oni su bez stida udarili na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i tom prilikom "izokrenuli priču".

"Podsećamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je rat u Hrvatskoj počeo 1991. i to velikosrpskom agresijom koju je i sam svojim istupima svesrdno podržavao i podsticao, što je rezultiralo progonom i ubijanjem stanovništva, te brojnim počinjenim zločinima nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom, koje u Srbiji sistemski prećutkuju i zanemaruju, iako Hrvatska i danas trpi posledice brutalne velikosrpske agresije", navodi se u reakciji hrvatskog ministarstva.

Nastavili su tvrdnjama da Srbiji, navodno, nije pošlo za rukom da bude "gazda u tuđem dvorištu" ni nametnutom Domovinskom ratu, kada se Hrvatska zahvaljujući svojim hrabrim braniteljima odbranila od velikosrpske agresije i oslobodila svoju okupiranu teritoriju, pobedivši u svojoj borbi za nezavisnost".

"To im neće uspeti ni sada kada nam pokušavaju nametnuti i kolektivnu krivicu zazivajući saosećanje prema srpskim žrtvama u Hrvatskoj, uz neutemeljene optužbe za koje tvrde da su u skladu sa svim međunarodnim konvencijama", navodi se u saopštenju.

Uz to se zaključuje da Srbija ponovno pokušava da preuzme ulogu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju proglašavajući se nadležnom na teritorijama drugih suverenih, međunarodno priznatih država, bez ikakvih ograničenja koja su sastavni deo međunarodnog prava.

Ranije danas Aleksandar Vučić osvrnuo se i na najnovije najave Zagreba da će podići optužnicu protiv njega.

- Nisu Srbi ubijali Hrvate i proterali ih iz Gline, nego obrnuto. To vam je kad nemate politiku i kad mislite da ratne zločine možete da činite. Ja nisam ubio nikoga, a oni protiv kojih je podignuta optužnica jesu. Žao mi je što vi na N1 to ne vidite, i što vam srpska deca nisu važna. Meni jesu, mnogo važnija od moje političke sudbine - podsetio je Vučić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track