Dijalog s Prištinom podići na viši politički nivo

Ivan Mrkić

Dijalog s Prištinom podići na viši politički nivo

Politika -
I sada kada to formulišemno, to će biti u narednim nedeljama siguran sam, onda ćemo ući u novu rundu pregovora sa Prištinom uz pomoć Brisela, rekao je šef srpske diplomatije

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je večeras da će nova vlada u narednim nedeljama formulisati svoju poziciju za nastavak dijaloga sa Prištinom, ponovivši da će aktuelna vlast ispuniti sve što je prethodna dogovorila.

"Mi smo na samom početku naglasili da nam je čvrsta namera da sprovedemo ono što su prethodnici dogovorili - tako radi svaka ozbiljna zemlja, to je sasvim prirodno i mi smo vrlo čvrsti u toj nameri", rekao je Mrkić.

On je rekao i da su sinoćna sednica vlade i usvojeni zaključi u tom smislu i da je samo potvrđeno ono što je dogovoreno.

Predsednik Republike i predsednik vlade su prethodnih nedelja govorili da dijalog sa Prištinom moramo da podignemo na viši politički nivo i da će pored tih tehničkih razgovora biti potrebni i politički razgovori, podsetio je Mrkić.

On je naglasio da "Srbija u ovom trenutku formuliše tu svoju poziciju" objasnivši da "treba imati u vidu da je vlada tek nešto više od mesec dana u tom svojstvu".

"I sada kada to formulišemno, to će biti u narednim nedeljama siguran sam, onda ćemo ući u novu rundu pregovora sa Prištinom uz pomoć Brisela", rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan za komentar iz Brisela da od Srbije zavisi dobijanje datuma početka pregovora sa EU, Mrkić je odgovorio da je vlada Srbije koncentrisana na to da što dublje i što ozbiljnije uđe u reforme.

"Koncentrisani smo i da vodimo jednu dinamičnu zakondavnu aktivnost koja će potvrditi da smo mi ozbiljni u našoj nameri da postanemo deo te (evropske) porodice. Mi ćemo sada da se upodobljavamo nečemu što već postoji u EU, praktično ono što je kućni red u toj porodici i mi ćemo sada nastojati da se u to uklopimo", rekao je Mrkić.

On smatra i da bi u tom procesu bilo pogrešno rukovoditi se "nekim rokovima, datumima", dodavši da je iskustvo pokazalo da to opterećuje i da stvara neke utiske koji su potpuno nepotrebni, prenos RTS.

Vlada Srbije juče je usvojila instrukciju kojom je odblokirano učešće Srbije na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Priština, uz asimetrično predstavljanje privremenih kosovskih institucija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track