UTICAJ: Srbiji porastao značaj, važni smo i Istoku i Zapadu! Beograd BITNA STANICA svetskih političara
Foto: Nenad Kostić

DIPLOMATIJA

UTICAJ: Srbiji porastao značaj, važni smo i Istoku i Zapadu! Beograd BITNA STANICA svetskih političara

Politika -

Pozicija Srbije u međunarodnim odnosima od početka sukoba u Ukrajini svakim danom je na sve višoj ceni i to zbog dobro izblanasirane politike u kojoj se rukovodi sopstvenim interesima, uz uvažavanje i zaštitu međunarodnog prava, smatraju sagovornici Kurira.

Naša zemlja je, navode stručnjaci, samu sebe u ovakvu poziciju postavila zahvaljujući tome što nije uvela sankcije Rusiji, što je osudila agresiju u Ukrajini i pozvala na poštovanje teritorijalnog integriteta, te što je, uprkos nikad većim pritiscima, nastavila da održava odnose i sa Istokom i sa Zapadanom. Samim tim, interesovanje i jednih i drugih i želja da nas pridobiju na svoju strtanu raste, a time i naša cena. Naši sagovornici objašnjavaju da pojačane dipolomatske aktivnosti prema našoj zemlji tome govore u prilog i podsećaju da je samo za proteklih mesec dana predsednik Srbije bio u poseti Nemačkoj, gde se susreo sa kancelarom Olafom Šolcom, pa na samitu u Davosu, da je pre dva dana razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a da je juče u poseti našoj zemlji bila evroposlanica Viola fon Kramon, kao i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U Srbiju će, kako je najvljeno, 7. juna stići ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a već 10. juna bićemo domaćini nemčkom kancelaru Šolcu.

Prema rečima bivšeg šefa diplomatije SR Jugoslavije Vladislava Jovanovića, veliko interersovanje stranih državnika za našu zemlju i veliki broj poseta našoj državi pokazuju da cena Srbije raste. On objašnjava da je to zbog toga što je Srbija samostalna, nezavisna i prema svima, koji su spremni da na jednakim osnovama grade odnose sa nama, prijateljski naklonjena i otvorena.

Vučić Putin
foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

- Srbija pokazuje poslednjih desetak godina da je spremna da sa svima gradi odnose na jednakim principima i osnovama. U tom smislu smo izgradili dobre relacije i sa istokom i sa zapadom. Zato je i dobro što interesovanje za Srbiju pokazuju i sa istoka i sa zapada i što dolaze u posetu našoj zemlji sa više strana. To pokazuje da nismo usamljeni i da nismo okrenuti samo jednoj sili kao što je bio slučaj pre dvadeset i trideset godina - objašnjava Jovanović.

Vladislav Jovanovic
foto: Kurir Televizija

On dodaje da je takva pozicija izuzetno dobra po nas.

- Međutim, ona zahteva punu mobilnost, budnost i nalaženje zajedničkih tema i interesa sa zemljama koje žele sa nama da grade viši stepen odnosa. Sa druge strane, takva pozicija nam pruža zaštitu od maksimalističkih zahteva i pritisaka jedne strane jer postoji svesnost da uvek možemo da se okrenemo onoj drugoj - ističe Jovanović, zaključujući da je naša vrednost izuzetno porasla, a to pokazuje i činjenica da svako želi da nas ima na svojoj srani.

Aleksandar Vučić, Olaf Šolc
foto: Printscreen

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da je nakon ruske agresija na Ukrajinu drastično sužen prostor za vođenje politike između Istoka i Zapada.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

- Srbija je ostala jedina evropska država koja je izvan dogovorenog režima sankcija prema Rusiji, a istovremeno se ne odriče evropske perspektive i članstva u EU kao strateškog cilja. Otuda i dolazi velika zainteresovanost međunarodnih aktera za ovakvu poziciju Srbije i poruke i pritisci da se ona promeni - naglašava Grubješićeva.

Diplomatska ofanziva Gust raspored

4. 05. - Predsednik Vučić u poseti Nemačkoj, razgovor sa kancelarom Olafom Šolcom

5. 05. - Sastanak Vučića s ministarkom odbrane Nemačke Kristin Lambreht

22. 05. - 26. 05. - Svetski ekonomski forum u Davosu gde je Vučić razgovarao s brojnim svetskim liderima

29. 05. - Telefonski razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

30. 05. - Evroposlanica Viola fon Kramon i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji u poseti Beogradu

07. 06 - Najavljena poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova

10. 06. - Najavljena poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track