VUČIĆ DANAS NA GLOBSEC 2022 FORUMU U BRATISLAVI: Predsednik od 15 sati govori na panelu "Srbija i EU: Strateško partnerstvo
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

od 2. do 4. juna

VUČIĆ DANAS NA GLOBSEC 2022 FORUMU U BRATISLAVI: Predsednik od 15 sati govori na panelu "Srbija i EU: Strateško partnerstvo

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na godišnjem "GLOBSEC 2022 Forumu" u Bratislavi.

Forum se održava od 2. do 4. juna, a fokus skupa ove godine je i na mobilizaciji podrške i akcije za Ukrajinu i evropsko susedstvo, uključujući i Zapadni Balkan.

Na Forumu će ove godine posebna pažnja biti posvećena Srbiji, pa će predsednik Vučić od 15 sati sam govoriti na panelu "Srbija i EU: Strateško partnerstvo za budućnost", koji će voditi Kevin Baron.

Taj panel, prema najavi organizatora, trajaće 45 minuta, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

Tokom boravka u Bratislavi, Vučić će imati i odvojene susrete sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošem Šefčovićem, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, saopšteno je iz Predsedništva.

Uvodnu reč daće predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Na Forumu će učestvovati i lideri iz regiona, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, te premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, koji će govoriti u petak na panelu "Sad ili nikad: Otključavanje evropske budućnosti Zapadnog Balkana", na kojem će biti i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Velike Britanije Stjuart Pič.

Skupu bi, prema najavi, trebalo da se obrati i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"GLOBSEC Forum" se održava od 2005. godine, a do sada su na skupu učestvovali političari, privrednici, stručnjaci iz nevladinih organizacija, šefovi međunarodnih organizacija, kako bi aktivno oblikovali budućnost koju želimo za nas i buduće generacije.

Tokom godina, pocasni gosti GLOBSEC-a bili su papa Franja, Emanuel Makron, Zuzana Čaputova, Svetlana Cihanuskaja, Kersti Kaljulaid, Jens Stoltenberg, Džon Alen, Ursula fon der Lajen, Frensis Fukujama i drugi.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

01:21

VUČIĆ DANAS POLAŽE ZAKLETVU U SKUPŠTINI SRBIJE: Počinje drugi predsednički mandat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track