USPELI SMO DA NIKOGA NE IZDAMO: Ne odričemo se prijatelja, hoćemo da sarađujemo sa celim svetom
Foto: Printscreen/Pink

hit tvit

USPELI SMO DA NIKOGA NE IZDAMO: Ne odričemo se prijatelja, hoćemo da sarađujemo sa celim svetom

Politika -

Lider jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, reditelj Dragoslav Bokan i novinar Zoran Ostojić, gosti su Gosti emisije "Hit Tvit".

Komentarišući dolazak Sergeja Lavrova u Srbiju, i problemima oko organizacije njegovog dolaska, Bokan je rekao da je retka i jedinstvena prilika da svi građani neke zemlje mogu da se uvere u uspešnost spoljne politike sopstvene zemlje, kao što je to sada sa nama.

- Mi imamo priliku da danas dođu do nas neki od najvećih lidera međunarodne političke scene, kao što su Lavrov i Olaf Šolc. Imati ova dva političara jednog za drugim, dokaz je jedne unikatne pozicije koja liči na poziciju Švajcarske i Portugalije u Drugom svetskom ratu. Mi tu poziciju nikada u istoriji nismo imali - rekao je Bokan.

Kako kaže, uspeli smo da nikoga ne izdamo, da ne igramo dvostruke igre. Dodaje da na inteligentan način držimo svoju stolicu.

Dragan Marković Palma, rekao je da je Srbija slobodna država u koju može da dođe ko god hoće. Dodaje da, kada je u pitanju najava ispred zgrade Predesedništva, da je poznato ko to organizuje, i da smo videli na izborima šta narod o njima misli.

Hit Tvit
foto: Printscreen/Pink

- Narod je predsedniku dao poverenje, možda u najgorem vremenskom periodu u poslednjih 40 godina, gde treba da donosi odluke i kada Srbija i dalje treba da ide napred, da vidimo kako da u njoj živimo od svog rada - rekao je Palma.

Kako kaže, Srbija je osudila akcije Rusije u Ukrajini, dodaje da smo mi doživeli rat i da znamo kako izgleda kada padaju bombe.

- Ja sam u Egiptu predložio da Srbija bude država domaćin i posrednik kada je u pitanju mirenje i smirenje sukoba u Rusiji i Ukrajini - rekao je Marković i dodao da ne razume da nekome smeta to što će Lavrov da dođe u Srbiji.

Kako kaže, takođe se radujemo i poseti Olafa Šolca, i da niko ne može da nam određuje ko će da nam budu gosti danas, sutra niti prekosutra.

Zoran Bokan kaže da smatra da ni Lavrov ni Šolc neće moći da dođu u najavljene posete.

Hit Tvit
foto: Printscreen/Pink

- Lavrov neće sigurno leteti redovnom linijom, a prelet mu ove zemlje koje su pretile neće ni dati, tako da će se sve završiti na tome - rekao je Bokan.

Osvrćući se na inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Bokan je rekao da mu je najupečatljivije bilo to što je predsednik rekao na kraju zakletve "Tako mi Bog pomogao" i na kraju se prekrstio.

- Te zakletve su neuporedivo jače kada su u njih unesu elementi pominjanja Boga. To rade i ruski i američki predsednici. Naše vreme, srpsko vreme je došlo, to je deo koji mi je bio najupečatljiviji - rekao je Bokan.

Kako kaže, inauguracija je čin proslave srpske države.

Dodaje da se danas čuje ime Srbije, ideja je inauguracije institucije i jačanje ideje države koja je tu da nas brani i sačuva od neviđenih opasnosti i provalija koje se na nas naginju sa svim strana.

- Ove manifestacije vraćaju veru u smisao života u jednoj zajednici - rekao je Bokan.

Ostojić je rekao da Srbija nije vojno neutralna, već da vodi politiku nesvrstavanja u blokove.

Palma je, pak, rekao da je donet zakon da je Srbija vojno neutralna.

Ostojić je dodao da što se tiče inauguracije i govora predsednika, kaže da je bio interesantan i da ga je podelio u dva dela, u emocionalni i praktični deo. Nagovestio je, dodaje, da ćemo neke odluke morati da donosimo u interesu Srbije.

Marković je rekao da je govor predsednika državni u pravom smislu te reči. Kako kaže, bio je emotivan samo u trenutku kada je spomenuo svoju decu.

- Najvažnije je nešto što niko nije primetio. Tamo je bilo ambasadora iz zemalja koje godinama odlučuju o sudbini građana Srbije. On je sve to rekao u njihovom prisustvu. Šta Srbija hoće, šta neće i za šta se zalaže. Ni jedan predsednik takav govor prilikom zakletve nije imao - rekao je Marković.

Hit Tvit
foto: Printscreen/Pink

Ističe da je rekao da je Srbija na evropskom putu, takođe da se ne odričemo prijatelja, i da hoćemo da sarađujemo sa celim svetom.

Marković je rekao da je ovo trenutak da se svi udružimo i da imamo zajednički stav šta nam je činiti u budućnusti, a da Srbija ne doživi ekonomski kolaps.

On je rekao da nije bilo razgovora o funkcijama, dodaje da se razgovaralo o drugim stvarima. Kako kaže, ovo nije vreme da se gleda ko će šta biti, već ko će šta uraditi.

- Ne interesuje me funckija, kao ni moju partiju, interesuje me samo Srbija i građani Srbije - rekao je Marković.

Hit Tvit
foto: Printscreen/Pink

Komentarišući intervju ministarke Zorane Mihajlović za Novu, Bokan je rekao da nije slučajno da oni koji počinju da iskaču iz glavne linije svoje stranke dolaze tamo. Oni, dodaje, samim pojavljivanjem tamo šalju neku poruku.

- Kada gledamo generalno, sa jedne strane treba da budemo protiv politike sankcija kada su mediji u pitanju. Ja smatram da ne treba zabranjivati i brisati ljude onda kada im to odgovara. Ja sam za otvoreniji odnos, možemo da se pitamo šta je ona govorila tamo. Kao i to što nije govorila a mogla je da kaže - rekao je Bokan.

Kako kaže, ona je unapredila Novu i Danas na nivo na kojem nikada nisu bili, tako da, dodaje, velika je tema šta ona nije rekla a mogla je da kaže. Ističe da se prema tome ne može biti potpuno ravnodušan.

Marković je rekao da, imajući u vidu da je Mihajlović funkcioner SNS, ministar koju je predložio Vučić, kaže da ne daje sebi za pravo da nekome zameri niti zabrani gostovanje na nekom mediju.

- Nekoliko medija, činjenica, sve vreme blate i pljuju ono što se radi u Srbiji. Srbija drži mir na Balkanu - rekao je Marković i dodao da smo u Srbiji ukinuli zakon o kleveti, kao da smatra da ni jedan predsednik nije bio napadam kao Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track