"WIN-WIN" SITUACIJA, NISMO OTKAZALI, A LAVROV NE DOLAZI: Ognjen Pribićević veruje da je rasplet dobar za Srbiju pred posetu Šolca
Foto: Kurir

relaksirana atmosfera

"WIN-WIN" SITUACIJA, NISMO OTKAZALI, A LAVROV NE DOLAZI: Ognjen Pribićević veruje da je rasplet dobar za Srbiju pred posetu Šolca

Politika -

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže da bi dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova bio ozbiljan izazov za naš proces evro integracija i veliko je pitanje kako bi na nju reagovali Nemci, zbog predstojeće posete kancelara Olafa Šolca, zakazane za 10. jun.

Lavrov nije došao u Beograd pošto su prelet njegovom avionu zabranile Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora.

Dodaje da je ovo "win-win" situacija - mi nismo otkazali, a Lavrov ipak ne dolazi, čime je relaksirana atmosfera pred posetu Šolca, "koji je, ponavljam, prioritet".

Pribićević navodi da "mi ne možemo da odbijemo Ruse, zbog našeg pitanja teritorijalnog integriteta, a mnogo manje zbog gasa, ali ovakvim raspletom situacije mi smo relaksirali situaciju pred posetu Šolca".

Dodaje da se postavlja pitanje šta su stvarni interesi Rusije na ovom prostoru, koji nije od vitalnog interesa za nju, to je mnogo više Ukrajina.

"Rusija nema ni ekonomsku ni političku snagu da integriše Srbiju u svoje integracije, cilj joj je da remeti druge integracije - pre svega NATO i EU, jer to nije u njenom interesu", kaže Pribićević.

Sergej Lavrov
foto: Kurir Televizija

"Naš cilj da se ostvari Šolcova poseta"

Ocenjuje da je cilj posete Lavrova da se pokaže da "Rusija nije izolovana, da ima nekog ko je gleda prijateljski i gde može da ode".

"Problem je u tome šta je naš cilj, a naš cilj je da se ostvari ova druga poseta - Šolcova", ističe Pribićević, podsetivši i na reči predsednika Aleksandra Vučića koji je izjavio da bi nedolazak Šolca bio katastrofalan za Srbiju.

Pribićević kaže da "velike sile ne možete odbiti, one ne moraju da čekaju poziv, same se pozivaju".

Ukazuje da smo mi vezani i za jednu i za drugu stranu, misleći na EU i Rusiju.

"Mi smo u situaciji da balansiramo dokle možemo, kad ne bude više moglo, iz svega ovoga se vidi gde ćemo se mi opredeliti", smatra on i dodaje da "ne možemo praviti perspektivu o savezu sa nekim ko ne može ni da ti dođe".

"Svoju političku perspektivu zemlja treba da pravi u okruženju. Geografija je najvažnija", ističe on.

Pribićević dodaje i da je veoma važna uloga Amerike i da jeste zanimljivo da se ona nije oglašavala povodom cele situacije sa posetom Lavrova.

Kada se radi o poseti Šolca, da će sankcije Rusiji biti svakako tema, a Pribičević ocenjuje da će biti dominantna, jer se radi o usklađivanju sa politikom EU, a i Nemačka je sama trpela kritike zbog svojih odnosa sa Rusijom, "pa ako smo mi trpeli, možete i vi".

A upitani šta je cena neuvođenja sankcija, Pribićević kaže da je za nas najvažnije da ne ostanemo izolovani.

"Ne možeš ti živeti van okruženja, u Srbiji imamo nemačka i francuska preduzeća, hiljade zaposlenih", kaže Pribićević.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track