Cilj međusobno priznanje Srbije i Kosova

Martin Šulc

Cilj međusobno priznanje Srbije i Kosova

Politika -
"EU ima svoje probleme, neke zemlje Unije ne priznaju Kosovo, a EU traži da Srbija to učini. Jasno je razumeti da je ovo nadelikatnije i najteže pitanje za Srbiju i Kosovo ali i za odnose Srbije i EU, predsednik Evropskog parlamenta

BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da je sada prioritet mir, a krajnji cilj je međusobno priznanje i pomirenje Srbije i Kosova u okviru EU.

Predsednik Evropskog parlamenta izjavio je da problem u rešavanju kosovskog pitanja može da bude to što, kako je rekao, Evropska unija traži od Srbije da prizna Kosovo, a da istovremeno neke njene članice to nisu učinile, zbog čega je ocenio da je to najdelikatnije i najteže pitanje i za Srbiju i za Kosovo, ali i za odnose Srbije prema EU.Upitan gde vidi finale razrešenja kosovskog pitanja Šulc je istakao da je konačni cilj Evropskog parlamenta da se Srbija priključi Uniji ispunjavajući sve uslove i imajući u vidu mirne i održive odnose s Kosovom.To, je, dodao je, po njegovoj oceni, u ovom trenutku teško, ali ne i nemoguće ostvariti."EU ima svoje probleme, neke zemlje Unije ne priznaju Kosovo, a EU traži da Srbija to učini. Jasno je razumeti da je ovo nadelikatnije i najteže pitanje za Srbiju i Kosovo ali i za odnose Srbije i EU", kazao je Šulc.On je rekao i da je u ovom trenutku pripritet da se obezbedi mir, a da je krajnji cilj međusobno priznanje i pomirenje Srbije i Kosova u okviru EU."Miran razvoj odnosa Srbije i Kosova mora nas dovesti do međusobnog pomirenja. Svesni smo da je puno posla i prepreka na tom putu", kazao je Šulc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track