09:22

EVROPA ĆE UNIŠTITI SAMU SEBE ZBOG JEDNE STVARI Pavić i Bušatlija o krizi i vanrednom stanju EVO ŠTA JE KRAJNJI CILJ AMERIKE

Analiza stručnjaka

CEO SVET U NEPROGLAŠENOM VANREDNOM STANJU! Rusko-ukrajinska kriza trajno urušila ekonomsku, energetsku i bezbednosnu sliku planete

Politika -

Očigledno je da posle Drugog svetskog rata nikad nismo imali ovako tešku situaciju na svetskom nivou. Sve posledice još ne mogu da se predvide, a neke mogu biti i dugotrajne, ocenjuju sagovornici Kurira

Posledice rusko-ukrajinskog sukoba po svetsku ekonomiju, bezbednost i stanje u energetici su ogromne, a neke će biti i trajne. Ceo svet se praktično nalazi u neproglašenom vanrednom stanju, ocenjuju sagovornici Kurira.

Kako navode, aktuelnoj situaciji se ne nazire kraj, te je zato najbitnije na vreme reagovati i sprečiti dalekosežnije posledice.

Na tešku situaciju za Srbiju upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je i naša država de fakto uvela vanredno stanje.

- Pred nama je teško vreme. Amerika uvodi vanredno stanje zbog struje, Švajcarska takođe... Na ruskoj nafti nama je, to jest građanima Srbije, iz džepa uzeto 600 miliona dolara godišnje zbog sankcija Rusiji. Mi nismo formalno, ali smo defakto uveli vanredno stanje. Neće biti jednostavno, ali to nije naša krivica. Borićemo se - naglasio je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: RTS Printscreen

Prilagoditi se situaciji

Karijerni diplomata Zoran Milivojević navodi da je zbog sukoba u Ukrajini, bez sumnje, svaka država sveta u nekoj vrsti vanrednog stanja - bilo ono zvanično uvedeno ili ne.

- Globalne razmere rusko-ukrajinskog sukoba upravo se vide po tome što je ozbiljna većina sveta u vanrednom stanju, pre svega iz energetskih i ekonomskih razloga, ali i iz bezbednosnih razloga, imajući u vidu šta energetske i ekonomske teškoće mogu da proizvedu na unutrašnjem planu, te svaka zemlja trpi štetu od ovog sukoba - navodi Milivojević za Kurir.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

Kako dodaje, kad je Srbija u pitanju, izuzetno je važno da se na vreme prilagodimo situaciji, koja se produbljivanjem sukoba sve više komplikuje.

- Kao što možemo da vidimo, izazovi rastu, a energetske posledice su sve teže i sve ozbiljnije. Zato je ključno da se naša država preventivno obezbedi od mogućih težih posledica. Upravo na pitanju nafte, koje je predsednik Vučić ilustrovao rekavši da nas mnogo košta, vidi se koliko je važno na vreme reagovati - zaključio je Milivojević.

I bivši šef diplomatije Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenjuje da je svuda oko nas vanredno stanje, odnosno svetska situacija je vanredna.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- Ceo svet je u uznemirenom stanju, a posledice još ne mogu da se predvide iako se već naslućuju, s opomenom da mogu biti dugotrajne. Zato su neke zemlje već uvele vanredno stanje ne bi li na vreme ograničili efekte, pre svega ekonomske i energetske. Mi nismo formalno uveli, jer smo neprekidno u tom stanju od vremena kad su počeli da nas proglašavaju negativcima, sa svim drugim radnjama koje su izvodili tokom razbijanja naše zemlje. No, situacija traži meru opreza i predostrožnosti, ali i da se na vreme osiguramo od negativnih posledica, pre svega sopstvenim resursima - smatra on.

Ne vidi se kraj

Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da je ogroman deo sveta zahvaćen vrlo ozbiljnom ekonomskom, ali i društvenom krizom.

Mlađen Kovačević
foto: Fonet

- Ceo svet je na dodatnom ekonomskom oprezu zbog ove situacije, osim možda Kine i Indije, koje su delom po strani. Očigledno je da posle Drugog svetskog rata nikad nismo imali ovako tešku situaciju na svetskom nivou. Ovde imamo vrlo tešku situaciju, a pritom i kovid još deluje. Vrlo je neprijatno stanje i po pitanju standarda, zaposlenosti, inflacije, a ne vidi se pritom kad će biti kraj svetu tome - kaže Kovačević.

Države koje su uvele vanredno stanje

  • Mađarska
  • Moldavija
  • SAD
  • Italija
  • Švajcarska
  • Ukrajina
Naslovna 06.08.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Ivana Žigić/ Foto/Source:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja