SRAMNO: Pobili srpsku decu, a Zagreb se sad sveti i preti nam
Foto: EPA / Olivier Hoslet, EPA / Martial Trezzini

SRAMNO: Pobili srpsku decu, a Zagreb se sad sveti i preti nam

Politika -

Posle potvrđivanja optužnice protiv hrvatskih pilota za zločin nad civilima
na Petrovačkoj cesti Plenković besno poručio da to neće proći

Optužnica protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za ratni zločin nad civilima na Petrovačkoj cesti tokom trajanja akcije „Oluja“, koju je potvrdilo Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, uzburkala je hrvatski politički vrh, pa je na svetlost dana izašlo sve licemerje hrvatskog premijera i predsednika Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića! Čim je saopšteno da je optužnica potvrđena, Plenković je besno reagovao ponavljajući kako „to neće proći“.

Besan

Plenković je optužio Srbiju da je „agresor“ i da je jedina kriva za rat na prostoru bivše Jugoslavije, a da se Hrvatska „samo branila“, pa shodno tome i nije mogla da čini ratne zločine.

- Hrvatska ne prihvata da srpsko tužilaštvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana koji žive na teritoriji koja nije Srbija - rekao je Plenković, dodajući da Srbija sada glumi nekakvo tužilaštvo ili sud i poručio da „to neće proći“. On je istakao i da je Hrvatska dogovorom htela da reši ovaj problem, ali da se srpska strana na to oglušila.

Osim verbalnih napada i pretnji hrvatskog političkog vrha, naši zapadni susedi su odmah krenuli i u praktičnu osvetu, pa je tako već 6. juna na graničnom prelazu Tovarnik, pod obrazloženjem da je osumnjičen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, uhapšen Beograđanin koji je početkom devedesetih godina prošlog veka radio kao sudija Vojnog suda u Beogradu.

Zoran Milanović

Čim mu nije po volji, preti blokadom

Odmah nakon saopštenja, hrvatski predsednik Zoran Milanović je zapretio Srbiji blokadom puta ka EU ako se opredeli na ovaj potez:

- Ovi potezi Srbije su neinteligentno ponašanje države koja je osiromašena i degradirana i nema nigde rešen status. U NATO ne žele, u redu. Ali neće nikad ući u EU na ovakav način.

Komentarišući ovakvo ponašanje naših komšija, advokat Branko Lukić kaže da je izgleda normalno samo kada se sudi Srbima, ali kada se pomene da su i na drugim stranama činjeni ratni zločini, i to više nego očigledni, onda to odjekne kao bomba i svi skoče sa argumentima kako je Srbija agresor, kako je srpski hegemonizam jedini krivac za rat na prostoru bivše Jugoslavije i tako dalje.

Čija je nadležnost

- Imali su 27 godina da nešto urade i nisu ni prstom makli. Za njih su ti ljudi heroji. Plenković proglašava herojima ljude koji su pobili nenaoružane civile, koji su pobili decu, i to u trenutku kad beže, napuštaju svoje domove na traktorima, u kolima - kaže Lukić i dodaje:

- Pravdaju se i time da ovaj slučaj ne može da bude u nadležnosti srpskih sudova jer ni počinioci ni žrtve, a ni mesto zločina nisu vezani za Srbiju. To nije tačno. Za ovo krivično delo može da se sudi bilo gde.

Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track