VUJOVIĆ: Srbija posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

VUJOVIĆ: Srbija posvećena rešavanju problema upravljanja otpadom

Politika -

Upravljanje čvrstim otpadom jedan je od najvećih ekoloških problema u Srbiji čijem je rešavanju Vlada Republike Srbije izuzetno posvećena. Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara na kojem ubrzano radimo rešićemo taj problem u 50 gradova i opština - izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu.

Ministarstvo zaštite životne sredine, Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ugovore za drugu fazu, odnosno nastavak realizacije projekta "Program upravljanja čvrstim otpadom u Republici Srbiji", koji je vredan 150 miliona evra a finansira se iz kreditne linije EBRD i AFD, danas su potpisali ministarka Vujović, potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alan Piju i direktori JKP "Regionalna deponija Srem - Mačva" i JKP "Regionalna deponija Pirot". Potpisivanju su prisustvovali direktor regionalne kancelarije Francuske agencije za razvoj (AFD) za Zapadni Balkan Dominik Otberg i gradonačelnici Sremske Mitrovice i Pirota.

Ministarstvo zaštite životne sredine, Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka je podsetila da se uveliko radi na projektima iz prve faze za koju su ranije potpisani ugovori, a koja obuhvata regionalne centre u Užicu, Novoj Varoši, Valjevu i Somboru.

- Izgradnja regionalnih i reciklažnih centara širom Srbije govori o našoj ozbiljnosti u nameri da gradimo zelenu infrastrukturu i time menjamo ekološku sliku Srbije nabolje, zarad čistije i zdravije budućnosti. Benefiti ovih projekta su višestruki, jer ćemo njihovom realizacijom unaprediti kvalitet životne sredine, popraviti kvalitet života i povećati procenat reciklaže u našoj zemlji, čemu i težimo. Na taj način poštujemo principe cirkularne ekonomije i pre svega obaveze iz Zelene agende kojoj smo izuzetno posvećeni - rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine, Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka je zahvalila potpredsedniku EBRD i njegovom timu na dobroj saradnji i efikasnosti u realizaciji kapitalnog projekta zamene kotlova u kragujevačkoj toplani i izrazila nadu da će istom brzinom biti realizovan i projekat izgradnje infrastrukture za upravljanje otpadom širom Srbije.

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Alan Piju je istakao da je modernizacija ekološke i zelene infrastrukture jedan od glavnih prioriteta EBRD u regionima u kojima investira.

-Zajedno sa projektom izgradnje novog regionalnog sistema za upravljanje otpadom u Vinči, koji EBRD takođe podržava, ovaj projekat označava novu prekretnicu za infrastrukturu upravljanja otpadom u Srbiji i sektor životne sredine. Dodatna korist projekta je što će doprineti u izgradnji kapaciteta i znanja potrebnih da se Srbija približi standardima EU u ovoj oblasti – rekao je Piju.

Ministarstvo zaštite životne sredine, Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Direktor regionalne kancelarije AFD za Zapadni Balkan Dominik Otberg izjavio je da će ovaj projekat doneti konkretne rezultate u smislu efikasnijeg upravljanja otpadom, boljeg stanja životne sredine i kvalitetnijeg života građana.

- Projekat je rezultat višegodišnjeg angažovanja Francuske agencije za razvoj koja podržava Srbiju u postizanju ključnih reformi koje se odnose na održivi zeleni razvoj. U sklopu ove inicijative, nastavićemo intenzivno da investiramo u ključne projekte u Srbiji i regionu – rekao je Otberg.

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track