OPOZICIONARI SE DEFINITIVNO RAZIŠLI: Rasulo! Niko nikome ne veruje
Foto: Beta/ Dragan Gojić

ocena analitičara

OPOZICIONARI SE DEFINITIVNO RAZIŠLI: Rasulo! Niko nikome ne veruje

Politika -

Sukobi unutar opozicije i teške reči jednih na račun drugih ne prestaju i praktično više niko nikome ne veruje!

U razmeni teških reči i optužbi prednjače Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa i Narodna stranka Vuka Jeremića. U Narodnoj stranci su još pre izbora bili nezadovoljni tretmanom i samovoljom Dragana Ðilasa, koji je sam donosio neke bitne odluke, kakva je, na primer, bila izbor Zdravka Ponoša za kandidata koalicije na predsedničkim izborima održanim 3. aprila.

Trzavice

Kulminacija nesuglasica bio je sastanak Ðilasa i predsednika Aleksandra Vučića. Iz Jeremićeve stranke su ovaj Ðilasov potez protumačili kao izdaju, a posebno mu je zamereno što se ni sa kim nije konsultovao pre odluke da ode na sastanak. Jeremić je tada rekao da koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije zvanično još postoji, ali da bi Vučićeva odluka o ponavljanju izbora u Beogradu stavila tačku na njen dalji rad.

Ovih dana je Ðilas rekao da će ubuduće pažljivije da bira partnere, navodeći da to ubuduće sigurno neće biti Jeremićeva stranka. Na optužbe da je trojanski konj u opoziciji, Ðilas je rekao da se više oseća kao magarac.

Istovremeno, nesuglasica ima i unutar koalicije Moramo: Ne davimo Beograd je želeo da prisvoji žig Moramo, ali se na kraju odrekao toga u korist cele koalicije, u kojoj su Nebojša Zelenović, Aleksandar Jovanović Ćuta i Skupština slobodne Srbije, a koji su ovih dana formirali pokret Zajedno. Iz koalicije Moramo su, inače, takođe bili nezadovoljni Ðilasovim postupcima, optužujući da ga pruža slamku spasa aktuelnoj vlasti.

Komentarišući odnose unutar opozicije, Biljana Stojković iz pokreta Zajedno kaže za Kurir da situacija unutar opozicije jeste kompleksna i da neki vid komunikacije postoji, ali da je to nedovoljno.

- Što se koalicije Moramo tiče, naša komunikacija je intenzivna, a saradnja na veoma visokom nivou. Dogovor je da nastupamo u dve kolone, ali to svakako neće ugroziti samu koaliciju - istakla je Stojkovićeva.

Ona kaže da komunikacija s drugim opozicionim strankama postoji, ali da ona nije intenzivna.

- Smatram da oni prvo moraju da srede svoje odnose, pa tek onda da se vidi kakvi su ishodi sve mogući. Kada kažem oni, mislim na Ujedinjenu opoziciju, koja je na izbore izašla u tom formatu - objašnjava Stojkovićeva i dodaje da ne zna, s obzirom na nesuglasice i sve što je u poslednje vreme izrečeno, da li će stranke koje čine ovu koaliciju uspeti da prevaziđu probleme i postignu nekakav dogovor o saradnji.

Zdravko Ponoš priznao

Savetuje me vladika Grigorije

Zdravko Ponoš, koji je bio predsednički kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, otkrio je da se savetuje s vladikom Grigorijem o političkim temama i o tome kuda bi Srbija trebalo da ide i gde treba da se nađe za 20 godina. Gostujući na TV Nova S, on je rekao da će osnovati političku organizaciju i da će to biti pokret, a ne stranka.

- Postoji prostor koji je politički nepopunjen i zato sam rešio da osnujem pokret jer je to mnogo lakše od formiranja političke stranke - rekao je Ponoš i dodao da će orijentacija njegovog pokreta biti zalaganje za članstvo Srbije u EU.

Zdravko Ponoš, Vladika Grigorije
foto: Beta Milan Obradović, Printscreen

Štete samo sebi

Politički analitičar Branko Radun kaže da međusobnim napadima opozicija šteti isključivo samoj sebi.

- Oni kod naroda ostavljaju utisak nesposobnih ljudi. Ako ne mogu između sebe da postignu nekakav dogovor, da ostvare makar minimalnu saradnju, kako će voditi državu? Tako ljudi razmišljaju. Nema tu neke velike filozofije. Sve je jednostavno - objašnjava Radun.

Dodaje da je postizanje kompromisa glavna politička veština:

- Ko to ne ume, teško da će ikad ostvariti značajniji rezultat.

B. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track