SVEČANOST U PALATI SRBIJA: Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Irak, Italije i Somalije (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

nove diplomate u srbiji

SVEČANOST U PALATI SRBIJA: Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Irak, Italije i Somalije (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Iraka i Somalije, Mohameda Hakima Abida Alija Al Rubajija i Muhameda Abdulahija.

Kako je saopštilo Predsedništvo, Vučić je zahvalio iračkom ambasadoru na podršci koju Irak pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, "čime pokazuje privrženost međunarodnom pravu".

Zahvalnost na "pokazanoj privrženosti međunarodnom pravu" kada je reč o Kosovu izrazio je i Somaliji.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja ambasade te zemlje u Beogradu, kao i očekivanje da će novi ambasador doprineti intenziviranju i unapređenju ekonomske i svake druge bilateralne saradnje. Ovom prilikom je rečeno da će biti povećan broj stipendija za somalske studente, koji bi da se školuju u Srbiji.

Ambasador Al Rubaji je preneo pozdrave predsednika Bahrama Salihija, od koga je, kako je rekao, dobio zadatak da ojača iračko-srpske odnose u svim oblastima, posebno poljoprivredi i obrazovanju.

Ambasador Abdulahi je, prenevši pozdrave predsednika Hasana Šeika Mohamuda, rekao da veoma cene angažovanje pripadnika Vojske Srbije u misijama EU, koje pomažu održavanju bezbednosti u Somaliji.

Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Italije

Predsednik Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Italije Luke Gorija. Vučić je italijanskom ambasadoru poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno stabilnih prijateljskih odnosa dve zemlje i kontinuirane podrške koju Italija daje evropskom putu Srbije.Kako je saopšteno iz Predsedništva, naveo je da očekuje da će se tokom mandata ambasadora Gorija nastaviti odlična ekonomska saradnja sa Italijom, kao jednim od najvećih ekonomski partnera Srbije.

Ambasador Gori je, predajući akreditivna pisma predsedniku Vučiću, istakao da Italija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i to kroz ekspertsku pomoć u reformama u ključnim oblastima, te da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od koristi za obe zemlje, posebno u oblasti privrede i kulture. On je istakao i da ove nedelje u posetu Srbiji dolazi šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track