03:24

Stručnjaci o zabrani posete predsednika Vučića Jasenovcu:

bruka

VUJIČIĆ: USTAŠTVO KAO POKRET NIKAD NIJE UMRLO U HRVATSKOJ Stručnjaci za Kurir TV: Odluka Zagreba međunarodni skandal

Politika -

Dragan Vujičić i Dragoljub Kojičić istakli su da je odluka vlasti u Hrvatskoj da zabrane privatnu posetu Vučiću neshvatljiva i na ivici međunarodnog skandala.

- Ovo je međunarodni skandal, sami moramo da vodimo računa o svojim žrtvama. Nacizam i dalje vlada Evropom, vidimo šta se događa sada u Ukrajini i ništa nije slučajno, biče samo još gore - istakao je Dragan Vujičić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Politički Zagreb procenio je da je Srbija u nepovoljnom položaju zbog rata u Ukrajini, pa to koristi kao i Aljbim Kurti, istakao je Kojičić.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Zločini Hrvatske prema našem narodu gurani su pod tepih. Da li je to sada samo politički Zagreb prava adresa da se mi žalimo ili je to Brisel. Istorija ide u jednom smeru na kojoj smo mi na pravoj strani, nije hrišćanski da ti nekome zabraniš da se pokloni žrtvama - istakao je Kojičić.

Srpski zvaničnici nisu dobrodošli u Jasenovac

Istoričar Dejan Ristić istakao je da se mi vrtimo u začaranom krugu.

- Srbi treba iznova da se naoružaju znanjem iz istorije i da internacionalizujemo temu o sopstvenom stradanju u Drugom svetskom ratu. Muzej žrtava genocida je respektabilna ustanova koja sarađuje sa muzejima širom sveta. Mi se ne bavimo samim terminom genocida. Mi treba da odgovorimo znanjem, knjigama, dokumentarnim filmovima...- kaže Ristić i dodaje:

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Mi imamo kapacitet da se time bavimo i bitno je da se istoričarima da prostor da oni govore. Sistem koncentracionog logora Jasenovac prostirao se na 240 kvadratnih kilometara, Aušvic je obuhvatao 60 kvadratnih kilometara. Bio je branjen na takve načine da ga je bilo nemoguće napadati - istakao je Ristić.

11:52

Dejan Ristić o hrvatskoj zabrani posete Vučića Jasenovcu

Istoričar je zaključio da ne postoji dilema da je sistem koncentracionog logora Jasenovac najveće i najbrutalnije gubilište u Evropi.

03:06

LOGOR JASENOVAC BIO NEKOLIKO PUTA VEĆI OD AUŠVICA! Istoričar Ristić: Bilo ga je nemoguće napasti!

- To su aksiomi i to niko više ne dovodi u pitanje - zaključuje istoričar Ristić.

Nisu dozvolili privatnu posetu predsedniku Srbije, a sada će morati da dozvole zvaničnu posetu, istakao je Ristić, koji je dodao da će to podrazumevati sve što zvanična poseta jednog državnika podrazumeva.

Ovo je presedan, a adresa je Savet Evrope i Sud za ljudska prava. U krajnjoj liniji tu je UNESCO, a Vujičić ističe da se odatle neće dobiti nijedan odgovor.

- Evropa ne sme da dopusti političke gafove da će sklanjati pogled od toga. Danas imamo prvi put politiku koja vodi računa o svim elementima, pa čak i o onima koji mogu da se dese - kaže Kojičić.

Ustaštvo kao pokret tamo nikad nije umrlo naveo je Vujičić i istakao da se i verovtano i većina Hrvata stidi ovakve odluke.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ovo je idealna prilika da se vratimo u neke narative kada je Evropa u ozbiljnoj krizi. Nama ovo nije trebalo. Posle 1990. i 1991. godine, Slobodan Milošević je taj spomenik trebalo da prenese ovde - kaže Vujičić.

Zategnuti odnosi između Srbije i Hrvatske su sveprisutni.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Tamo postoji veoma dobronameran narod, koji se ne oglašava, verovatno zbog ogromnog pritiska - istakao je Kojičić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:38

NIKO NIKAD NIJE NAJAVLJIVAO ZVANIČNE POSETE IZ HRVATSKE! Selaković odgovorio kolegi: Da nije tužno bilo bi smešno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track