PROTEST U NOVOM SADU ZBOG USVAJANJA GUP: Nakon sukoba privedeno nekoliko demonstranata koji su ofarbali policijske štitove
Foto: Beta/Dragan Gojić

Generalni urbanistički plan

PROTEST U NOVOM SADU ZBOG USVAJANJA GUP: Nakon sukoba privedeno nekoliko demonstranata koji su ofarbali policijske štitove

Politika -

Odbornici Skupštine grada u Novom Sadu usvojili su danas većinom glasova Nacrt Generalnog urbanističkog plana, koji između ostalog predviđa i izgradnju Novog Sada na vodi, a protiv su glasali odbornici radikala i Demokratske stranke Srbije.

Za Nacrt GUP glasala su 63 odbornika, a četiri su bila protiv, a uzdržanih nije bilo.

Sednici skupštine prehodili su protesti građana i intervencija Žandarmerije koja je, opremljena šlemovima i štitovima, sprečila nekoiliko stotina demonstranata da probiju ogradu ispred zgrade Skupštine Vojvodine.

Tokom sukoba povređeno je nekoliko demonstranata i policajaca, a nakon protesta došlo je i do privođenja demonstranata koji su policijske štitove ofarbali u zeleno i oteli štit jednom policajacu. Građani su se se posle sukoba razišli, a pred zgradom Skupštine Vojvodine ostao je kordon policije.

Novi Sad, Protest, Generalni urbanistički plan
foto: Beta/Dragan Gojić

Generalni urbanistički plan je usvojen uprkos brojnim primedbama i protestu građanskih aktivista.

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da je cilj današnjeg protesta bio prekidanje sednice i istakao je da 70 ljudi ne može da maltretira grad.

Miloš Vučević
foto: Printscreen/Instagram

- Nikada nije bila javnija rasprava GUP-a, tri javne prezentacije su održane sa velikim brojem primedbi. Mirno spavam. Razvojni GUP je koncipiran i definisan od strane struke, a politika će dati konačnu reč pod okvirom Ustava i zakona. Grad čuvamo. Svašta se pričalo, da će Promenada potonuti, Spens propasti - ništa od toga se nije desilo. Uzeta su u obzir pozitivna demografska kretanja. Ovo je strateški dokument koji treba da da neku marginu kuda Novi Sad treba da se kreće u narednom periodu. Tvrdim da je ovo dobar plan, neću podleći manjoj skupini ljudi. Svako svoj posao, mirno i dostojanstveno. Grad će do 2030. narasti za preko 130 hiljada stanovnika. A plan daje i strože kriterijume za gradnju, veći broj parking mesta, veći broj zelenih površina - rekao je na konferenciji pred početak Skupštine prvi čovek Novog Sada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track