MOĆNI KAMOVI STIŽU U SRBIJU: Vučić najavio isporuku 2 ruska helikoptera NEMA IM RAVNIH NA BALKANU
Foto: Shutterstock, Beta/Miloš Miškov

pojačanje za mup

MOĆNI KAMOVI STIŽU U SRBIJU: Vučić najavio isporuku 2 ruska helikoptera NEMA IM RAVNIH NA BALKANU

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da se za otprilike mesec dana očekuje isporuka dva moćna ruska helikoptera za gašenje požara "kamov".

Helikopteri koji su nabavljeni za potrebe Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, prema njegovim rečima, odavno su plaćeni.

- Za manje od mesec dana bićemo opremljeni najmodernijim protivpožarnim helikopterima na svetu koji nose po 5.000 litara vode dok naši nose vedra sa po 1.000 litara - naveo je Vučić i dodao da će Srbija moći da pomogne u gašenju požara zemljama "Otvorenog Balkana" i svim drugima koji to budu tražili poput Slovenaca.

Vučić je rekao da je predsednik Slovenije Borut Pahor zvao da se zahvali.

- Hvala i Borutu Pahoru koji je pozvao da se zahvali i Tanji Fajon i svima ostalima koji su bili fer - rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić, Kula Beograd, beograd na vodi
foto: Printscreen/Pink TV

Vučić je naglasio da je razlika u opremljenosti i naoružanju Vojske Srbije u odnosu na period pre 10 godina ne manja od 20 prema jedan.

- To nisu iste vojske. Tadašnja je imala jedan vazduhoplov lovačkog tipa koji je mogao da poleti, a danas imamo 14 "migova 29" koji lete. To nije ista vojska. Da i ne pričam o sistemima Pancir, FK-3, novim tenkovima... - zaključio je Vučić.

Moćne letelice

Kam-32 ima veliku prednost jer mu ne treba, kao avionu, vodena površina duga oko dva kilometra da bi mogao da koristi tu vodu. Praktično može "isisati" vodu iz bazena i istresti je na vatru.

Aleksandar Vučić, KA-32
foto: Shutterstock

Letelica ima izuzetne sposobnosti, pre svega manevarske, a odoleva i turbulencijama koje izaziva topliji vazduh nastao zbog vatrene stihije.

Helikopter pokreće motor od 1.633 kilovata (2.220 KS).

Aleksandar Vučić, KA-32
foto: Shutterstock

Najveća brzina je oko 250 kilometara na sat, zavisno od verzije, a brzina krstarenja je 240 kilometara na čas. Autonomija je 1.135 kilometara i 6.000 metara. Sa teretom od 100-150 kilometara autonomija je manje od hiljadu.

Helikopter može imati i ugrađen rezervoar sa horizontalnom pregradom, a delovi se mogu prazniti nezavisno jedan od drugoga. Mogu biti i posebni rezervoari za hemikalije koje pomažu gašenje.

Rezervoar sa vodom se najbrže može dopuniti za oko 90 sekundi, a najsporije za manje od tri minuta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track