GORAN VESIĆ: Srpska napredna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem donela je ISTORIJSKE PROMENE za Srbiju!
Foto: Zorana Jevtić

ponosan

GORAN VESIĆ: Srpska napredna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem donela je ISTORIJSKE PROMENE za Srbiju!

Politika -

Član predsedništva SNS Goran Vesić, gostujući na TV Pink, rekao je da je Srbija za ovih deset godina postala napredna, uspešna, moderna zemlja koja rešava probleme svojih građana i građanki.

- Mogu da kažem da se ostvarilo ono što je predsednik Aleksandar Vučić govorio 2012. godine, a to je da želimo da stvorimo Srbiju na koju ćemo biti ponosni. Koliko je Srbija napredovala najbolje se vidi po njenoj ekonomiji i privredi. Rast bruto domaćeg proizvoda u poslednjih nekoliko godina je u stalnom porastu. U 2018. godini imali smo rast od 4,4 odsto, 4,2 odsto u 2020. godini imali smo najmanji pad u Evropi od 0,9 odsto, 2021. godine naš rast je bio 7,4 odsto, u prvom kvartalu 2022. godine i ako u Evropi imate rat koji utiče na sve, mi smo imali rast od 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, u drugom kvartalu očekuje se rast od 3,7 odsto - kazao je Vesić.

Dodao je da je vrednost našeg bruto domaćeg proizvoda u 2012. iznosio 32 milijarde a na kraju 2022. iznosiće 58 milijardi evra. - To najbolje govori o tome koliko se Srbija razvija. Kada pričamo o nezaposlenosti, 2012. ona je iznosila 25,9 odsto, u ovom trenutku iznosi 10,6 odsto, danas u Srbiji radi preko dva miliona ljudi, oko 450 hiljada više nego 2012. - rekao je Vesić i dodao:

Aleksandar Vučić
foto: Printskrin Pink

- Prosečna plata u 2012. je iznosila 366 evra, 2022. iznosi 635 evra a do kraja godine iznosiće 700 evra. Predsednik je najavio i povećanje plata u javnom sektoru, povećanje penzija kao i povećanje minimalnog ličnog dohotka. Na kraju mandata naše naredne vlade, izborno obećanje koje ćemo ispuniti jeste da će prosečna plata u Srbiji iznositi 1.000 evra.

Kada je u pitanju infrastruktura, Vesić re rekao da u ovom momentu gradimo deset autoputeva, 548 kilometara saobraćajnica, završen je Koridor 10, Koridor 11 se uveliko gradi kao i obilaznice oko Beograda i oko Kragujevca. - Radimo čitav niz autoputeva. Konačno da završimo brzu prugu Beograd - Novi Sad, koja se modernizuje sve do Budimpešte, modernizuju se i pruge Beograd - Bar kao i Beograd - Solun. Svi koji putuju sami mogu da vide kako se gradi i menja Beogradski aerodrom. Imamo veliki napredak i kada je u pitanju aerodrom u Nišu kao i aerodrom "Morava" u Kraljevu koji pokriva čitav taj deo. Kada je u pitanju energetska vrednost, koja je posebno važna u ovom trenutku, predsednik Vučić je uspeo da obezbedi i da po četiri do pet puta manjoj ceni nabavljamo gas nego što će kupovati neke druge zemlje Evrope - istakao je Vesić.

Dodao je da kada se sve sabere i oduzme, suština svake politike je da li se živi bolje nego juče i da li će sutra da se živi bolje nego danas. - Obezbedili smo da mediji mogu slobodno da rade, predsednik Vučić je 2012. obećao da će ukinuti zloglasni zakon o medijima protiv kojeg su bila sva domaća i međunarodna udruženja, a koji je donela predhodna vlast. Kada je u pitanju pravosuđe, mi smo 2012. zatekli nakaradnu reformu zbog koje su nekoliko hiljada tužilaca i zamenika tužilaca i sudija ostali preko noći bez posla. Naša vlast je prva koja je ustavnim promenama obezbedila potpunu nezavisno pravosuđe u Srbiji, prvi smo se odrekli uticaja na sudstvo a to je velika promena kada je naša zemlja u pitanju - rekao je Vesić. Naglasio je da su "sve ovo istorijske promene koje su se desile u Srbiji". - SNS nije obična politička stranka, mi smo pokret a veliki pokreti sprovode velike promene - istakao je Vesić.

Komentarišući temu Jasenovac, Vesić je rekao: - Prvo naša sramota jeste što nijedan predsednik pre Vučića nije tražio da poseti Jasenovac. Drugo, neverovatno je da predsedniku naroda koji je najviše stradao u Jasenovcu, koji broji oko 700.000 žrtava, ne dozvolite da položi cveće žrtvama. Zamislite kako bi se svet ponašao kada bi neko izraelskom predsedniku zabranio da poseti Aušvic. Jedino ispravno bi bilo da je predsednik Hrvatske zajedno sa našim predsednikom položio cveće u Jasenovcu, i da na taj način napravi korak ka pomirenju. Mi moramo da sarađujemo jer živimo na istom prostoru, da gradimo zajedničku budućnost ali ne možemo da idemo ka toj budućnosti sve dok država Hrvatska ima iracionalni strah da se Jasenovac uopšte pominje. Umesto da se suoće sa prošlošću oni misle da treba zaboraviti Jasenovac i genocid nad jednim narodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track