BRUKA MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Predsednika i premijera Hrvatske udružila samo mržnja prema Srbiji! EU ŽMURI NA USTAŠKE POZDRAVE!
Foto: Beta/Mario Strmotić

godišnjca OLUJE

BRUKA MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Predsednika i premijera Hrvatske udružila samo mržnja prema Srbiji! EU ŽMURI NA USTAŠKE POZDRAVE!

Politika -

Iako se gotovo svakodnevno prepucavaju ne birajući reči, hrvatski premijer i predsednik prekjuče su u Kninu nakratko zakopali sekire i zajedničkim snagama izneli niz sramnih optužbi na račun Beograda i Srba

Ovogodišnje obeležavanje akcije "Oluja" u Kninu poslužilo je najvišim hrvatskim zvaničnicima kao zgodan povod da pauziraju međusobnu netrpeljivost i složno usmere sve svoje otrovne strelice ka Srbiji. Ako je suditi po govorima premijera Andreja Plenkovića i predsednika Zorana Milanovića na centralnoj proslavi 27 godina od "Oluje", hrvatski državni vrh imao je samo jedan cilj - da pokaže jedinstvo u možda nikad agresivnijem verbalnom napadu na Srbiju.

Sramotne poruke

Plenković je otišao toliko daleko da je čak optužio Srbiju da je kriva za proterivanje Srba tokom akcije "Oluja", dok je Milanović govorio o "ljudskoj pohlepi i gluposti vlastodržaca u Beogradu, kratkovidosti i oholosti onih koji u dane pre 'Oluje' nisu hteli pristati na plan Z4". Ovakve poruke pratila je, kao i svake godine, ustaška koreografija i uzvici "Za dom spremni", koje niko od govornika nije kritikovao, a kamoli osudio. Ni iz EU se nisu oglasili povodom klicanja ustaškog pozdrava u jednoj od članica Unije.

Premijerka Ana Brnabić smatra da je sramotno ono što se čulo u Hrvatskoj - da su Srbi proterali sami sebe i da je Beograd za sve kriv.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/RTS

- Ako Srbi nisu imali razloga da beže, zašto su ubijeni oni koji su ostali. Naše tužilaštvo pokrenulo je tužbu za zločine na Petrovačkoj cesti, iz Zagreba smo čuli da ti ljudi koji su bombardovali decu, žene i starce u izbegličkoj koloni nisu krivi. To je poruka proteranim Srbima da im nema povratka u Hrvatsku, dok iz EU dolazi zaglušujuća tišina na nacističke pozdrave - naglasila je ona.

Još agresivniji

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže za Kurir da su suprotstavljene političke opcije uvek bile i uvek će biti u saglasju kada na red dođe tema "Oluje", tokom koje je, podsetimo, avgusta 1995. iz Hrvatske proterano oko 250.000 Srba.

Miodrag Linta
foto: Kurir televizija

- Mogu se Plenković i Milanović i fizički tući, ali oko ovog događaja oni su jedno. U Hrvatskoj postoji apsolutni konsenzus da je Srbija agresor, da je Hrvatska žrtva te agresije i da je "Oluja" veličanstvena odbrambena akcija. Oko toga su složne sve političke stranke, Katolička crkva, nacionalne institucije poput Matice hrvatske i akademije, ali i većina hrvatskog naroda. Reakcija najviših hrvatskih zvaničnika povodom obeležavanja "Oluje" postala je još radikalnija i agresivnija od 2015, kada je Srbija donela odluku da se stradanja i progon Srba obeležavaju na državnom nivou. To smo uostalom čuli i u govoru Plenkovićea, koji je izrekao nekoliko bezočnih laži, kao što je ona da je Srbija odgovorna za iseljavanje Srba u "Oluji" i da ne želi dijalog o procesuiranju ratnih zločinaca i rešavanju pitanja nestalih - naglašava Linta.

Policija najavila

Prekršajne prijave zbog ustaške koreografije

Policija u Hrvatskoj najavila je da će podneti prekršajne prijave protiv 15 osoba zbog sumnje da su u dva odvojena slučaja na obeležavanju "Oluje" u Kninu ustaškim pozdravima narušavali javni red i mir. Prijave će podneti šibensko-kninska policija protiv muškarca starog 75 godina i protiv grupe od 14 osoba, objavila je Srna. Kako su preneli hrvatski mediji, nekadašnji komandant udruženja Devete bojne HOS Marko Skejo je i ove godine ispred spomenika "Oluja 95" u Kninu postrojio ratne veterane, nakon čega su tri puta uzviknuli pozdrav "Za dom spremni". Protiv Skeja je do sada više puta podneta krivična prijava zbog ovakvog ponašanja, ali sankcije nisu poznate.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track