ŠTA ČEKA NOVU VLADU: U vrhu prioriteta Kosovo, energenti, investicije, evropske integracije...
Foto: Stefan Jokić

analiza kurira

ŠTA ČEKA NOVU VLADU: U vrhu prioriteta Kosovo, energenti, investicije, evropske integracije...

Politika -

Analitičari ocenjuju da će rat u Ukrajini i posledice koje on uveliko izaziva dominantno uticati i na rad budućeg srpskog premijera i njegovog tima

Srbija će do kraja avgusta dobiti novu vladu, čiji je mandat već unapred obeležen ozbiljnom globalnom krizom. Rat u Ukrajini i posledice koje on uveliko izaziva dominantno će uticati i na rad budućeg premijera i njegovog tima.

Upravo taj aspekt u prvi plan stavljaju sagovornici Kurira, koji ocenjuju da vladu Srbije čekaju veliki izazovi u ekonomiji, posebno energetici, odbrani nacionalnih interesa i razvijanju jače regionalne saradnje koja osigurava mir i stabilnost. Svakako, pitanje Kosova će ostati visoko na agendi nove vlade.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić smatra da nova vlada treba da se vodi geopolitičkim pragmatizmom i da pravi racionalne izbore.

Analiza
foto: Kurir

Bez pritisaka sa strane

- Veliki izazovi su pred novom vladom, prevashodno zbog rata u Ukrajini i posledica koje neminovno utiču na sve evropske zemlje. Ekonomija je prva na udaru, jer osim obezbeđivanja dovoljno energenata za predstojeći period, važno je očuvanje makroekonomske stabilnosti i privrednog rasta. Naša privreda je većinski vezana za evropsku i oseća sve potrese, poput inflacije i poremećaja u lancima snabdevanja. U spoljnoj politici evropske integracije ostaju strateški prioritet, kao i unapređenje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa. Srbija bi trebalo da definiše svoje mesto u izuzetno složenim vremenima, kao i da to uradi bez pritisaka sa strane, vodeći se geopolitičkim pragmatizmom i praveći racionalne izbore - ocenjuje naša sagovornica.

Naglašavajući da će ekonomski i energetski izazovi biti najveći, sociolog Vladimir Vuletić upozorava da će socijalni mir biti nesumnjivo ranjiv u narednom periodu.

- Nema dileme da nas čeka izazovan period, u kojem će morati mnogo da se radi, da se bude oprezan i osetljiv na šumove koji dolaze sa svih strana. Recesija koja već na neki način pogađa zapadnu Evropu neminovno će se preliti i na nas. Treba voditi računa o očuvanju investicija i truditi se da se dovedu nove. Politički je jako važno obezbediti ovaj kurs koji sada postoji, a to je da održavamo ekonomske veze sa svima, a to će zahtevati veliku umešnost i biće u domenu pre svega predsednika. Vlada će morati dobro promisliti gde će se i kako raspoređivati budžet. Sigurno će biti mnogo pritisaka sa svih strana, jer čim se malo pojavi kriza, onda rastu i strahovanja. Zato je važno da se oprezno balansira. Socijalni mir će biti vrlo ranjiv i ljudi treba da osete da vlada vodi brigu o tome - objašnjava Vuletić.

Širenje Otvorenog Balkana

Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije kaže da od nove vlade treba očekivati, pre svega, kontinuitet politike koja je do sada branila nacionalne interese.

- Postavljen je temelj odbrane naših interesa, briga o stanovništvu i očuvanje mira i stabilnosti, i to će biti nastavljeno. U fokusu će svakako biti i dalji ekonomski napredak, i to posebno kroz Otvoreni Balkan. Ta regionalna inicijativa je pokazala veću dinamiku od lidera EU i njihovog rada na proširivanju Unije. Pokazuje se da je to pravi odgovor na ekonomske izazove koji nas čekaju. Naši susedi su prepoznali prednosti Otvorenog Balkana i polako donose odluke da se priključe. Ispostavilo se da jedna mala Srbija ume i može da se uspešno odupre svim udarima i ostvari izvanredne rezultate dok se najrazvijenije zemlje Evrope opredeljuju na defanzivu. Očekujem vladu koja će biti osvežena novim licima, obrazovanim kadrom koji je pripremljen za sve izazove - naglašava naš sagovornik.

Medijske spekulacije o sastavu vlade

Nova imena Vesić, Ðurić, Antonijević i Vučević

U medijima se prethodnih dana dosta spekulisalo o sastavu nove vlade i novim licima koja do sada nisu službovala u Nemanjinoj 11. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pominjao se kao kandidat za premijersku funkciju, ali i za ministra pravde. Ambasador Srbije u Americi Marko Ðurić u medijskim spekulacijama viđen je za šefa srpske diplomatije, a donedavni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za ministra za kapitalne investicije. Pravnik Milan Antonijević jedan je od nestranačkih ličnosti koji je pominjan kao novi član vlade, i to kao naslednik Jadranke Joksimović u Ministarstvu za evrointegracije.

stampano izdanje
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON IKONA UZ KURIR: Sveta Petka sa zlatotiskom i molitvom

poklon
foto: Kurir

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi Rimljanki, u narodu poznatijoj kao letnja Sveta Petka.

Tim povodom vaš omiljeni dnevni list Kurir spremio je poklon ikonu Svete Petke sa zlatotiskom i molitvom za sve svoje čitaoce!

Svetica je veoma poštovana u našem narodu. Rodom Rimljanka, prepodobna mučenica Paraskeva, rođena u hrišćanskoj porodici, živela je u drugom veku. Posle smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se. Zbog vere u Gospoda zatvarana je, mučena i na kraju posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija, oko 140. godine. Po nalogu bugarskog kralja Asena prenesena je u Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom. Njene mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Mnoge žene poste sedam dana da bi se danas pričestile. Ne prede se, ne mesi hleb, ne pere rublje, ne rade ručni radovi, ne iznosi pepeo iz kuće da se ne bi gubila snaga.

Devojčicama se oblače nove haljine, devojke kite vencima kuće kako bi u domovima vladali sloga i mir. Ponegde se proslavljaju i zavetine i manastirske slave.

Čitajte KURIR!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track