POČELI FINALNI RAZGOVORI O SASTAVU NOVE VLADE! Dačić: Delimo iste ciljeve sa SNS, očekujemo nastavak saradnje
Foto: Beta/Milan Obradović, Beta/Slobodan Miljević, Beta/Dragan Gojić

Za stolom

POČELI FINALNI RAZGOVORI O SASTAVU NOVE VLADE! Dačić: Delimo iste ciljeve sa SNS, očekujemo nastavak saradnje

Politika -

Lider naprednjaka će se tokom ove nedelje sastati s čelnim ljudima SPS, PUPS, SDPS i SVM

Finalni dogovori o sastavu nove vlade Srbije počinju ove nedelje kako bi se proces formiranja vlasti do kraja meseca zaokružio u parlamentu polaganjem zakletve mandatara i ministara.

Ujedinjeni u Skupštini

Očekuje se da će u narednim danima Aleksandar Vučić, predsednik SNS, kao najsnažnije stranke u Skupštini Srbije, imati razgovore sa koalicijom SPS-JS, koju predvode Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, kao i s liderima partija koje bi trebalo da budu deo buduće vlade - Milanom Krkobabićem iz PUPS, Rasimom Ljajićem iz SDPS i Ištvanom Pastorom iz SVM. Svojevrsna demonstracija nove vladajuće većine mogla je da se vidi prilikom izbora Vladimira Orlića za predsednika parlamenta, kome su ukupno 154 glasa dali poslanici pomenutih stranaka.

Dačić za Kurir kaže da još nije bilo razgovora o personalnim rešenjima i podeli resora.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

- Mi očekujemo da nastavimo saradnju sa SNS. Postignuta je saglasnost da delimo iste političke ciljeve, da smo 10 godina na vlasti i da smo ponosni na sve dobre rezultate - izjavio je Dačić.

Poznato je da će SVM kao manjinska stranka i u ovom mandatu podržavati vladu. Pastor je rekao da SVM neće tražiti da ima ministre, već će se zadovoljiti mestima državnih sekretara, kao što je to bilo i u prethodnom mandatu.

- Naše učešće je sigurno, to je bila ponuda predsednika, a istovremeno i naša želja - objasnio je on posle prvih konsultacija kod predsednika Aleksandra Vučića.

Politička stabilnost

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje za Kurir da nema mnogo prostora za manje stranke da pritiskaju SNS i traže veće ponude za sebe.

Branko Radun
foto: Nataša Milenković

- Glavna linija vodilja prilikom formiranja vlade biće da se očuva politička stabilnost u vremenima koja dolaze, a koja su i nestabilna i nepredvidiva.

To znači da se u takvim okolnostima ne gleda prosta matematička računica, već se teži pravljenju šire podrške. Zbog toga mislim da će glavna preporuka za SPS u vladi biti to što je bio stabilan partner u prethodnom periodu.

Pošto lideri stranaka vuku rejting, siguran sam da će se gledati da Dačić dobije neko reprezentativno ministarstvo, poput odbrane ili spoljnih poslova.

ANA BRNABIĆ

Ime mandatara za sedam dana

Ana Brnabić
foto: Beta Slobodan Miljević

Premijerka i potpredsednica SNS Ana Brnabić izjavila je da su juče po podne počele konsultacije ove stranke u vezi s izborom mandatara i nove vlade.

- Konsultacije u okviru SNS će trajati dva dana, nakon čega će biti i konsultacije s ostalim partijama - rekla je ona i dodala da očekuje da za sedam do osam dana bude poznato ime mandatara za sastav nove vlade.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track