ZAPADNI BALKAN PONOVO U FOKUSU AMERIKE: Spremna dva zakona za čvršće povezivanje
Foto: Beta Miloš Miškov, Shutterstock

inicijativa vašingtona

ZAPADNI BALKAN PONOVO U FOKUSU AMERIKE: Spremna dva zakona za čvršće povezivanje

Politika -

Značajna je podrška koju daju Otvorenom Balkanu kao autohtonoj regionalnoj inicijativi, koja je potekla iz Beograda i od predsednika Vučića, kaže za Kurir Suzana Grubješić

Još jedan sasvim pouzdan znak da će se Amerika još čvršće uhvatiti za zapadni Balkan jete i nacrt zakona koji je predstavila dvostranačka grupa američkih senatora.

Ukrajina kao povod

Reč je o nacrtu zakona koji je poznat kao zakon o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana, kao i o nacrtu zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na zapadnom Balkanu. Iako je cilj ovih akata, iza kojih stoje i republikanski i demokratski senatori, podrška ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, nema sumnje da novi mehanizam u rukama SAD ulazi duboko i u geopolitičke i političke pore regiona. Uostalom, senatori ne kriju da je povod za ovakvu akciju ruska invazija na Ukrajinu.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže za Kurir da ova inicijativa iz obe partije daje jači instrument Americi za suzbijanje korupcije i ruskog i kineskog uticaja na zapadnom Balkanu.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

Protiv kineskog uticaja

- U potpunosti se naslanja na izvršnu uredbu koju je predsednik Bajden doneo u junu 2021, a ovim će se osnažiti mehanizam za borbu protiv korupcije na zapadnom Balkanu i podstaći ekonomski razvoj. Značajna je i podrška koju daju Otvorenom Balkanu kao autohtonoj regionalnoj inicijativi, koja je potekla iz Beograda i od predsednika Vučića. Rat u Ukrajini i ruska agresija vratili su fokus SAD na zapadni Balkan, jer je integracija regiona u evroatlantske strukture ostala nedovršen posao. Drugo, sve više pažnje se posvećuje i prisustvu Kine u regionu, što bi moglo da implicira i pojačano američko angažovanje - ocenjuje naša sagovornica.

Demokratska senatorka Žana Šahin, koja je predstavila oba nacrta zakona, naglasila je da inicijativa dolazi usled povećane zabrinutosti na zapadnom Balkanu zbog rata u Ukrajini. Procena je da je odnos SAD prema regionu ključan u ovom trenutku kada su, kako je rekla, evidentne namere predsednika Rusije Vladimira Putina da širi "zloćudni uticaj širom istočne Europe", zbog čega bi trebalo pojačati približavanje regiona ka EU i NATO.

Aleksandar Vučić, Otvoreni Balkan
foto: Printscreen/Pink TV

- Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD i zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije usvajanjem posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama - poručila je Žana Šahin.

U nacrtu zakona američki senatori podržali su zajedničko regionalno tržište i inicijativu Otvoreni Balkan, koja, prema njihovim rečima, ima veliki potencijal za unapređenje ekonomskih uslova u regionu.

Izaslanici na okupu

Nemačka i SAD mogu da obezbede članstvo u EU

Nemački izaslanik za zapadni Balkan Manuel Saracin je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za isti region Gabrijelom Eskobarom poručio da Nemačka i Amerika imaju zajednički interes u tom delu Evrope i da mogu da obezbede članstvo u EU za balkanske zemlje.

- Divno je posetiti specijalnog izaslanika Eskobara u Vašingtonu. Nemačka i SAD dele zajednički interes za zapadni Balkan. Zajedno s našim evropskim partnerima možemo obezbediti put regiona ka EU. Vidimo se uskoro - napisao je Saracin na Tviteru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track