Merama Vlade ušteda milijardu evra

Ivica Dačić

Merama Vlade ušteda milijardu evra

Politika -
Polovina mera je na planu rashoda, polovina na planu prihoda, uz najmanje moguće povećanje poreza i ukidanje više od 130 taksi preduzećima i ukidanje suvišnih agencija, rekao premijer

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će efekat mera uštede u budžetu koje će vlada predložiti biti oko milijardu evra."Polovina od toga je na planu rashoda, polovina na planu prihoda, uz najmanje moguće povećanje poreza i ukidanje više od 130 taksi preduzećima i ukidanje suvišnih agencija", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije u Vladi Srbije gde je u toku sednica Nacionalnog saveta za privredni oporavak.

Dačić je ukazao da se mora izbeći blokada budžeta, što znači da moraju biti obezbeđene pare za isplatu plata i penzija za normalno funkcionisanje države, ali se mora izbeći i da Srbija upadne u dužničku krizu. Premijer je rekao da će Vlada preduzeti i kratkoročne i dugoročne mere i najavio za sledeću sedmicu rebalans budžeta i predloge pratećih zakona usmerene na smanjenje troškova.

"Ono što je kratkoročno važno je da Srbija preživi, a to znači da se dođe do konsolidacije javnih finansija. Budžetski deficit je mnogo veći od najavljivanog, a i javni dug će do kraja godine ako se nastavi ovakvim tempom približiti 60 odsto", rekao je Dačić.

Dačić je kazao i da se nastoji stabilizovati kurs domaće valute, i istakao da će se u narednom periodu vlada orijentisati na štednju."Mi ćemo se orijentisati u narednom periodu ne da građani štede, nego da država štedi ali i da pomogne da privreda funkcioniše jer što više investicija privučemo, pre ćemo izaći iz krize", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja