KFOR POJAČAO SNAGE NA SEVERU KOSMETA: Povećan broj vojnika u blizini prelaza Jarinje i Brnjak
Foto: Zoran Šaponjić

zbog aktuelne situacije

KFOR POJAČAO SNAGE NA SEVERU KOSMETA: Povećan broj vojnika u blizini prelaza Jarinje i Brnjak

Politika -

Kancelarija za informisanje štaba Kfor saopštila je danas da je povećan broj vojnika u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, u pokušaju smirivanja tenzija nastalih početkom avgusta, i uputila poziv da "sve strane" izbegnu jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja.

Na terenu se mogu videti trupe američkih i poljskih jedinica, objavio je portal KoSSev.

Kancelarija za informisanje Kfor odgovorila je na upit Kosseva o vidljivo povećanom prisustvu vojnika Kfor prethodnih dana na severu.

U odgovoru se ističe da je Regionalna komanda Istok povećala prisustvo u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, a uspostavljeno je nekoliko kontrolnih punktova kod saobraćajnica.

Povećano je patroliranje, zajedno sa karabinjerima MSU i EULEKS, u cilju povećanja svesti "o trenutnoj situaciji".

Mandat misije Kfor, koju predvodi NATO, zasnovan je na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, dodaje Kancelarija.

Mandat se sastoji, kako je precizirano, u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu.

"Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo Kforu da brzo reaguje na sve bezbednosne izazove. Kfor poziva sve da izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja. Želimo da osiguramo svima da je Kfor spreman da interveniše ako je potrebno da bi se očuvalo bezbedno okruženje i sloboda kretanja!", navedeno je.

Da bi izvršio zadatke Kfor "održava vidljivo i agilno prisustvo na terenu".

Na Kosmetu je trenutno nešto više od 3.700 vojnika Kfora, ali se po potrebi broj može povećati, izjavio je ranije ove nedelje generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

(Kurir.rs/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track