07:59

HIBRIDNI RAT JE PRED NAŠIM OČIMA! Lančane dojave o bombama, cenzure na društvenim mrežama, a OVA STVAR JE NAJVAŽNIJA

Stručnjaci za Kurir TV

HIBRIDNI RAT JE PRED NAŠIM OČIMA! Lančane dojave o bombama, cenzure na društvenim mrežama, a OVA STVAR JE NAJVAŽNIJA (VIDEO)

Politika -

Hibridni rat je sve češća pojava u savremenom dobu, a poslednjih meseci često se pominje i na našim prostorima. Pojam hibridnog rata prvi je definisao Frenk Hofman, bivši pukovnik američkih marinaca 2007. godine, dok je ovaj termin počeo masovnije da se upotrebljava posle invazije Rusije na poluostrvo Krim 2014. godine.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

U poslednje vreme, ne da se često pominje i u Srbiji, već se oseća i njegovo dejstvo. Stručnjaci navode da se tokom hibridnih ratova plasiraju netačne informacije kako bi se narušila veza države i građana, čime se priprema teren za „haos i nemire". Jedan od primera hibridnih dejstava u Srbiji bile su nedavne lančane dojave o bombama, a poslednjih dana su prisutni i primeri cenzure na društvenim mrežama, pre svega kada su ukinuti Tviter nalozi političarima, ali i Beogradskom vodovodu. Mada je kompanija Tviter saopštila da je to greška, mnogi su mišljenja da je napad s namerom usmeren na političare vladajuće koalicije.

NSA, obaveštajci, svet
foto: Printscreeen Youtube/National Security Agency

Kako se vodi hibridni rat? Ko su mete? Ko lobira za sprovođenje hibridnih dejstava? Kako se zaštititi?

Gosti Usijanja bili su Nenad Vuković, predsednik Društva lobista i Biljana Šahrimanjan-Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- U hibridnom ratu važni su termini poput ekonomije, politika, vojska, međunarodni odnosi. To su i definformacije i sajber prostor. Sve ovo spojeno u jedno je hibridni rat - to je rat bez oružja. Mi smo u unakrsnoj vatri hibridnog rata. Svedoci smo da se istorija lomi pred našim očima - rekla je Biljana Obradović Šahrimanjan.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, hibridni rat zahteva složenu formu. Uglavnom se vodi bez oružanog sukoba, zbog njega je granica između rata i mira izbledela. A da li je onda hibridno dejstvo legalno ili skroz nelegalno?

- Tehnike se razvijaju. Smatra se da su Tviter i društvene mreže presudni za formiranje javnog diskursa. Isključivanje društvenih mreža je često znak za započinjanje dejstava. Meka moć je pojam kojim nekoga možete naterati da uradi nešto. Klauzevic je rako da je rat produžetak politike drugim sredstvima. Suština te definicije ipak bila da se u politiku u jednom trenutku ipak i vrati. Ključno u hibridnom ratu je da se protivnik ekonomski slomi, da se izoluje, često je percepcija nečije moći važnija od stvarne moći koju neko ima. Informativni rat se dobija pre nego svaki drugi - rekao je Nenad Vuković, predsednik Društva lobista.

Više pogledajte u VIDEU ISPOD:

07:59

HIBRIDNI RAT JE PRED NAŠIM OČIMA! Lančane dojave o bombama, cenzure na društvenim mrežama, a OVA STVAR JE NAJVAŽNIJA

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:40

STVARA SE NOVA PODELA SVETA Stručnjaci: O masakru u Buči nema dovoljno informacija sa terena! Vodi se HIBRIDNI RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja