ANIN TIM! Fotelje sigurne Vučeviću, Malom, Dačiću, a za Nemanjinu 11 viđeni i Vesić, Grujičićeva, Ljajić, Grubješićeva, Đurić...
Foto: Beta Slobodan Miljević

ko će biti u vladi

ANIN TIM! Fotelje sigurne Vučeviću, Malom, Dačiću, a za Nemanjinu 11 viđeni i Vesić, Grujičićeva, Ljajić, Grubješićeva, Đurić...

Politika -

Mandatarka Brnabić najavila da bi kabinet trebalo da bude formiran do kraja septembra, a funkcije bi mogli da zadrže i Nedimović, Vujovićeva, Udovičić, Gojkovićeva...

Ana Brnabić po treći put je dobila priliku da formira Vladu Srbije koja će biti oročena do 2024. godine, a u njen kabinet, koji bi, kako je juče najavila, trebalo da bude formiran do kraja septembra, zasad je izvesno da sigurno ulaze Miloš Vučević, Siniša Mali i Ivica Dačić. Prema našim nezvaničnim saznanjima, timu iz Nemanjine 11 mogli bi da se priključe dr Danica Grujičić, na poziciji ministar zdravlja, a o čemu je i sama progovorila javno, rekavši da tu ponudu ne bi odbila, zatim doskorašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pravnik za ljudska prava Milan Antonijević, koji je viđen za ministra za evrointegracije. U igri za tu poziciju je i Suzana Grubješić.

Kao jedan od povratnika, viđen je i lider SDPS Rasim Ljajić. Velike šanse za ministarsku poziciju ima i Marko Ðurić, ambasador naše zemlje u SAD.

Sigurice

Od onog što je javno izrečeno, gotovo je sigurno da će Mali, osim potpredsedničkog mesta, ostati i na čelu resora finansija. Dačić će, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, biti zamenik premijera, koordinator službi bezbednosti i ministar, a prema našim nezvaničnim informacijama, najveće su šanse da se vrati u Ministarstvo spoljnih poslova. Vučević će, osim mesta potpredsednika vlade, imati i ministarsku poziciju, a prema pojedinim izvorima, to bi mogao biti MUP. Vesić bi trebalo da se bavi važnim infrastrukturnim projektima, pa bi to, prema našim saznanjima, mogao biti novi-stari resor za kapitalne investicije. Ostanak u vladi je poprilično siguran i Branislavu Nedimoviću, Ireni Vujović, Vanji Udovičiću, Maji Gojković.

Miloš Vučević, Siniša Mali, Ivica Dačić
foto: Beta Milan Obradovic, Zorana Jevtić, Beta Dragan Gojic

Komentarišući izbor Ane Brnabić za mandatara i ono što do sada znamo, profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da ništa od toga nije iznenađenje.

- Možda je malo iznenađenje što je mandat Ane Brnabić ograničen na dve godine i što nakon toga sledi velika rekonstrukcija vlade ili vanredni parlamentarni izbori. Sve osim toga je i očekivano i viđeno - kaže Stojiljković i dodaje:

- Kada je SPS u pitanju, i to što je lideru socijalista dodeljena funkcija koordinatora službi bezbednosti, to takođe ne predstavlja iznenađenje. Socijalisti su lojalan partner već dugi niz godina.

Rasim Ljajić, Danica Grujičić, Goran Vesić
foto: Damir Dervišagić, Beta Slobodan Miljevic, Nenad Kostić

Najslabije karike

Ko bi mogao da se pakuje

Predsednik Vučić je ranije najavio da će biti mnogo promena u vladi, te da će mali broj aktuelnih ministara ostati. Prema nezvaničnim saznanjima, najmanje šanse da ostanu imaju Marija Obradović, Anđelka Atanasković, Tomislav Momirović, Ratko Dmitrović, Novica Tončev, Zlatibor Lončar...

Suzana Grubješić, Marko Đurić, Milan Antonijević
foto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić

Apsolutno logično

Stojiljković ističe i da neće biti iznenađenje ako Dačić ponovo bude šef diplomatije, kao i da je to, kako je rekao, apsolutno logično.

- Dačić je učesnik svih integracijskih igara, a ujedno važi za velikog prijatelja Rusije. Njegovim postavljanjem na funkciju ministra spoljnih poslova šalju se poruka, signal i jednoj i drugoj strani - objašnjava Stojiljković. Podvlači da su upravo ti signali koji se šalju indikator u kom pravcu će ova vlada raditi.

- Jedan od tih signala je najava da bi Milan Antonijević, čovek iz nevladinog sektora, pravnik i borac za ljudska prava, mogao da bude na čelu resora za evrointegracije. Međutim, ostaje da vidimo da li će se to zaista i realizovati - naglašava Stojiljković.

Ekipa Kurira

Bonus video:

00:26

PREDSEDNIK VUČIĆ PREDLOŽIO: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track