GORAN VESIĆ: Pokrenuta inicijativa da se vrati “Hala smrti” iz Beča za Kraljevo
Foto: Kurir televizija

značajno

GORAN VESIĆ: Pokrenuta inicijativa da se vrati “Hala smrti” iz Beča za Kraljevo

Politika -

Inicijativu da se otkupi odneta lokomotivska železnička radionica gde su bili zatočeni taoci pre streljanja 1941. godine i vrati u Kraljevo kako bi bila otvorena stalna postavka o kraljevačkom masakru, pokrenuo je narodni poslanik SNS Goran Vesić, pišu današnje “Večernje novosti”.

Naime, nacisti su halu demontirali 1943.godine i preselili u Novo mesto kod Beča. Nacisti su to radili sa fabričkim halama u okupiranoj Evropi jer su saveznici do tada uništili većinu njihovih industrijskih objekata. Tako se kraljevačka “hala smrti”, našla u predgrađu Beča, ge su bili industrijski kompleksi za proizvodnju i tenkova.

- Kada mi je Branimir Gajić poslao sliku koju je kupio na jednoj onlajn aukciji na kojoj se vide tela streljanih žrtava i njihovi nasmejanih dželata, ispričao mi je priču o “Srpskoj hali” u Austriji. Pozvao sam odmah ambasadora Srbije u Austriji g. Nebojšu Rodića i utvrdili smo da je sada u hali stovarište građevinskog materijala. Lokalni stanovnici znaju da je doneta iz Srbije ali ne znaju njenu strašnu tajnu - rekao je Vesić i dodao:

Goran Vesić
foto: Kurir televizija

- Nekim čudom preživala je saveznička bombardovanja i tu je i danas. Hala je spomenik streljanima u Kraljevu. Za nas ona ima značaj kao što su barake iz nacističkih koncentracionih logora značajne za žrtve ili za državu Izrael. Ona je dokaz masakra nad srpskim narodom koji su sproveli nacisti u jesen 1941. godine. Zato moramo da sačuvamo. Neprocenljiva je za kulturu sećanja našeg naroda. Naša obaveza da je u dogovoru sa austrijskom državom otkupimo i vratimo je u grad u kome je bila. Halu treba ponovo montirati u Kraljevu, renovirati je i pretvoriti je u stalnu postavku sećanja na žrtve streljanja iz oktobra 1941. godine.

Vesić ističe da je odrastao na sećanju na Kreljevački oktobar, najveću tragediju u istoriji ovog grada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track