Eskobar: Savezništvo SAD i EU sve čvršće, primer je dijalog Kosova i Srbije
Foto: Serbian Presidential Press Service via AP

StrateškI forum na Bledu

Eskobar: Savezništvo SAD i EU sve čvršće, primer je dijalog Kosova i Srbije

Politika -

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je savezništvo SAD i EU sve čvršće i kao primer naveo je jedinstvo u slučaju dijaloga Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

"Od Dejtonskog mirovnog sporazuma u ​​Bosni i Hercegovini do pomirenja Kosova i Srbije, subota koju smo imali za (dokumenta), pokazuje kako se stvari razvijaju kada su Sjedinjene Države i Evropska unija zajedno", rekao je Eskobar, koji sa specijalnim predsrtavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom učestvuje na Strateškom forumu na Bledu, u Sloveniji.

Eskobar je dodao da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da učine više na ispunjavanju manjinskih prava. U tom kontekstu pomenuo je Srbe na severu Kosova i Hrvate u BiH.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak govorio je o evropskoj perspektivi zapadnobalkanske šestorke. Naveo je da je sastanak predstavnika Kosova i Srbije 18. avgusta u Briselu proces koji on naziva "zgradnjom arhitekture za budućnost procesa".

"Zamah za integraciju već postoji i treba ga iskoristiti, ako tako nešto ne uradite, nemojte nas kriviti", dodao je Lajčak.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track