11:49

NEMCI I BRITANCI POTPALJUJU SUKOBE NA KIM Čović za Kurir TV: Dole je sve OPASNO! Ne isključujem nove provokacije

napeto

"NEMCI I BRITANCI POTPALJUJU SUKOBE NA KIM" Čović za Kurir TV: Dole je sve OPASNO! Ne isključujem nove provokacije

Politika -

Nebojša Čović, bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju u jutarnjem programu Kurir televizije istakao je ne očekuje dodatne provokacije u južnoj pokrajini Srbije, nakon što je na snagu stupio sporazum Beograda i Prištine o ličnim dokumentima.

- Ne isključujem ih, ali je dole sve opasno. Time što su specijalci Rosu izašli na Jarinje prekršena je rezolucija 1244, prekršen je sporazum, a to sve krši međunarodni faktor, tj. Kfor. Tamo imate tri nivoa bezbednosti, a Kfor je zadužen za potpunu bezbednost, a kada se vratimo unazad, sa jednostranim proglašenjem tzv. Kosmeta taj njihov status je nasilna okupaciona sila koja se nalazi na Kosovu i Metohije - kaže Ćović.

Nikada nije dato odobrenje da se Rosu nađe na severu Kosova, istakao je Čović.

Nebojša Čović
foto: Kurir televizija

- Čemu ta koncentracija, koga oni čuvaju, da li čuvaju Rosu od sendvič varijante? Kurti je samo izvršilac posla. Ovo je kompromis u kome je Beograd izašao u susret, vodeći računa da ne dođe do sukoba. Sto posto sve zavisi od međunarodnog faktora. Pojedini ambasadori Kvinte su stimulisali provokacije. Na terenu se vidi ko laže. Američki, Francuski, Italijanski vojnici Kfora su se ponašali zaštitnički prema Srbima i korektno. Nemački i Britanski Kfor se početkom dvehiljaditih ponašao kao 1941. godine, oni ništa nisu preduzeli kada su se rušile srpske svetinje. Oni su UČK transformisali u neku vojsku tzv. Kosova. Svaki metak koji Albanci ispale, oni su povukli oroz. Na stolu imate nove provokacije, pasoši, tablice - kaže Čović.

Sve što se do sada dogovorilo ne poštuje se.

Nebojša Čović
foto: Kurir televizija

- Vidimo u Ukrajini šta se dešava kada se na poštuju sporazumi. Oni služe da se kupi vreme da se dođe do takozvane nezavisnosti KiM. Treba prikupiti sve sporazume i dobro ih pročitati. Puno toga se dogodilo da nas oni gledaju u lice i lažu. Mi treba da resetujemo sistem - kaže Čović.

Uključenje sa Jarinja iz pravca Raške

Reporter Kurir televizije Darko Mirković uključio se u jutarnji program Kurir televizije sa administrativnog prelaza Jarinje iz pravca Raške.

01:01

KURIR TELEVIZIJA UŽIVO SA JARINJA! Evo kakva je situacija ovog jutra na administrativnom prelazu

On je istakao da je stanje nepromenljivo, tačnije, da od jutros saobraćaj na administrativnom prelazu protiče bez problema.

- Za sada sve protiče bez problema. Najnovija informacije je da se Aljbin Kurti obratio Srbima i pozvao ih da preregistruju automobile - istakao je Darko Mirković.

Treba formirati sopstvene institucije, iako to jeste teško, mi moramo da resetujemo sistem na rezoluciju 1244, istakao je Čović.

- Jedan od modela je priča oko Otvorenog Balkana, ali ne zaboravite da u to ulazi Srbija, a ne Srbija i nekakvo Kosovo. Kurti je već danas počeo sa novim provokacijama. Mislim da ćemo se još izvesno vreme baviti ovom temom - istakao je Čović.

Nebojša Čović
foto: Kurir televizija

Umesto srpski, bolje politički blok

- Imamo one koji ne rade u nacioalnom interesu. Više rade po sistemu projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova. Mi predugo živimo u tranzicionom periodu, a jedan od velikih faktora je biranje lidera koji imaju povišene sujete - kaže Čović koji dodaje da je sredina zlatna.

Nikad neću reći da idemo na zlato u košarci

- Nikada neću reći da ćemo biti prvi. Mi volimo da visoko letimo, treba ih pustuiti, navijati i pustiti ih da igraju. Verujem u te momke, Pešićev rad i verujem da će napraviti dobar rezultat, a najvažnije je da svi budu zdravi. Treba biti oprezan - kaže Čović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track