AMERIČKI AMBASADOR HIL: Inicijativa "Otvoreni Balkan" osvežavajuća ideja
Foto: BETA/Amir Hamzagić

AMERIČKI AMBASADOR HIL: Inicijativa "Otvoreni Balkan" osvežavajuća ideja

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji je danas kao gost prisustvovao otvaranju sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu, rekao je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" dobra ideja zemalja da razgovaraju i rešavaju sami svoja pitanja.

"Smatram ovo veoma zanimljivim razvojem na Balkanu. To je ideja zemalja da se sastaju i razgovaraju o raznim temama, da pokušavaju da rešavaju sami pitanja. Posebno mi se sviđa što je 'Otvoreni Balkan' napravljen upravo na Balkanu", rekao je Hil.

Kako je rekao, inicijativa je potekla od zemalja koje imaju probleme, a žele da ih reše, što je, dodaje, inspirišuće zbog mnogo razloga.

Na pitanje da li bi i ostale zemlje regiona trebalo da se pridruže toj inicijativi, rekao je da ima osećaj da se inicijativa i zove "Otvoren (Balkan)" iz određenog razloga, a to je upravo da bude dostupna za druge zemlje koje žele da joj pristupe.

"Na njima je, a to je i suština 'Otvorenog Balkana', da li žele da pristupe, koliko žele 'da uzmu sa menija', da li žele nešto 'a la kart' od tih ideja... To je osvežavajuća ideja", rekao je Hil za Tanjug, prenosi RTV.

(Kurir.rs/RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track