NIKAD VIĐENA SLIKA KRALJICE ELIZABETE I TITA Broz priredio spektakularan doček! Evo kako je ugostio monaški par u Jugoslaviji FOTO
Foto: Shutterstock

KRALJEVSKI DOĆEK

NIKAD VIĐENA SLIKA KRALJICE ELIZABETE I TITA Broz priredio spektakularan doček! Evo kako je ugostio monaški par u Jugoslaviji FOTO

Politika -

To je, inače, bila prva kraljičina poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike

Britanska kraljica Elizabeta druga i njen suprug princ Filip, koji je preminuo u 99. godini, bili su gosti Josipa Broza Tita 1972. godine, kada je predsednik tadašnje SFRJ za njih priredio spektakularni doček.

U sklopu manifestacije organizovane povodom dolaska kraljevskog para u Beograd bio je i obilazak Avale i spomenika Neznanom junaku, čemu svedoče snimci napravljeni tokom šetnje delegacije Ujedinjenog kraljevstva parkom gde se nalazi čuveno spomen-obeležje.

Kraljica Elizabeta, Josip Broz Tito
foto: Profimedia

To je, inače, bila prva kraljičina poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike.

Inače, par je tada u Beogradu proveo dva dana, a zatim u sklopu ture po Jugoslaviji posetio i Dubrovnik i Zagreb.

Tokom boravka u glavnom gradu SFRJ princ Filip je odlikovan Ordenom jugoslovenske velike zvezde, najvišim odlikovanjem tadašnje SFRJ koju je ustanovio Tito.

I princ Čarls posetio Jugoslaviju

Još jedan član kraljevske porodice boravio je u poseti našoj zemlji, 6 godina posle Elizabete i Filipa, u Jugoslaviju je došao i princ Čarls posetio je Jugoslaviju davne 1978. godine.

To je bila njegova prva poseta SFRJ. Tog oktobarskog dana avion princa od Velsa sleteo je u Dubrovnik.

Dočekala ga je svečana garda jugoslovenske vojske a potom je sin kraljice Elizabete II prošetao gradom. Posetio je gradsku pijacu, prošetao starim delom Dubrovnika.

Sa Josipom Brozom Titom sreo se u Vili Galeb.

Naredni grad u koji odlazi princ Čarls je Trogir. Tu su ga upoznali sa veličanstvenom arhitekturom tog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track