ISPRAVKA: Sporna izjava Petkovića o nadležnosti tzv Kosovske policije
Foto: Kurir Televizija

ISPRAVKA: Sporna izjava Petkovića o nadležnosti tzv Kosovske policije

Politika -

Portal Kurir preneo je 9.9.2022 godine izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, da izgradnjom nelegalnih baza specijalne policije na severu Kosova Priština "demontira" Briselski sporazum i nezakonito preuzima nadležnosti KFOR-a, a Hibrid.info je u svojoj analizi ovo predstavio kao "manipulisanje činjenicama".

U pisanoj izjavi povodom saopštenja ministra unutrašnjih poslova Dželjaja Svečlje da je kosovska Vlada odlučna da na severu očuva "red i mir", i da tamo već ima tri baze a četvrtu u izgradnji, Petković je naveo da KFOR jedini ima pravo da bude prisutan u zelenoj zoni.

"Time je jasno da Priština zapravo ne želi dogovore, već sukobe i tenzije. Ali jedno je sigurno - sever Kosova i Metohije pripada srpskom narodu a ne (Aljbinu) Kurtiju i (Dželjaju) Svečlji", naveo je Petković.

Hibrid.info tvrdi da je prema zvaničnim dokumentima koja su relevantna za ovo pitanje dokazano da tzv "Кosovska policija" deluje kroz jedinstveni lanac komandovanja na celoj teritoriji tzv "Republike Кosovo". Tu se pozivaju na Sporazum od 19. aprila 2013. između bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena i bivši premijer tzv. Кosova Hašim Tači , na Zakon o policiji, kao i na Sporazum o normalizaciji odnosa između tzv Republike Кosova i Srbije, postignut 19. aprila 2013.

Hibrid.info u analizi tvrdi da su činjenice iz dokumenata suprotne izjavi Petkovića, stoga ovu izjavu predstavlja kao manipulisanje činjenicama.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track