ĐILAS: Sve poslaničke grupe da stanu iza zajedničkog teksta o Kosovu i Metohiji
Arhivska fotografija, Foto: Nemanja Nikolić

ĐILAS: Sve poslaničke grupe da stanu iza zajedničkog teksta o Kosovu i Metohiji

Politika -

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas najavio je danas da će na predstojećoj sednici Skupštine Srbije, poslanička grupa Ujedinjeni, podneti inicijativu za usvajanje teksta o Kosovu i Metohiji čiji su ključni principi poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i spremnost da se sa vlastima u Prištini razgovara o svemu osim o priznanju.

Đilas je posle sednice Predsedništva SSP u Beogradu rekao da je Kosovo i Metohija "tema na kojoj treba pokušati sve da bi se napravio nacionalni konsenzus".

"Danas smo na sednici Predsedništva stranke dali podršku inicijativi da se u parlamentu formira posebna komisija sa predstavnicima svih poslaničkih grupa ali i Srpske akademije nauka i umetnosti, Srpske pravoslavne crkve, univerziteta i nevladinog sektora kako bi pokušali da pronađemo zajednički sadržalac za sve nas koji živimo u Srbiji", rekao je lider SSP.

Ocenio je da bi na sednici parlamenta sazvanoj za utorak, 13. septembar, sve poslaničke grupe trebalo da stanu iza zajedničkog teksta koji bi, po njegovim rečima, smanjio podele i korišćenje teme Kosova i Metohije za sticanje rejtinga i političkih poena.

Arhivska fotografija
Arhivska fotografijafoto: Nemanja Nikolić

"To je inicijativa za tekst koji bi jasno rekao iza čega stoji većina građana Srbije a većina zaista smatra da su Kosovo i Metohija deo Srbije. Mislim da bi sve stranke to mogle da podrže. Takva skupštinska deklaracija, iza koje bi stale sve poslaničke grupe i važne institucije, bila bi dobra osnova za ozbiljnu platformu o Kosovu i Metohiji", rekao je Đilas.

Dodao je da je "skoro 30 godina" od završetka ratova u bivšoj Jugoslaviji i 23 godine od NATO bombardovanja, vreme da se manje priča o prošlosti a više o sadašnjosti i budućnosti.

"Znamo kakva je politika vođenja pre 25 i više godina i kako se završila kapitulacijom u Kumanovu i povlačenjem vojske i policije sa Kosova i Metohije. Krajnji je momenat da prestanemo da pričamo o prošlosti i da omogućimo Srbima da imaju normalan i bezbedan život na Kosovu i Metohiji", kazao je Đilas.

Ocenio je da sa predstavnicima vlasti u Prištini treba razgovarati o rešavanju svakodnevnih problema ali ne i o eventualnom priznanju nezavisnosti Kosova jer bi to, kako je rekao, predstavljalo kršenje Ustava Srbije i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Upitan za stav o održavanju šetnje u okviru LGBT manifestacije Evroprajd u Beogradu, lider SSP je rekao da svako ko želi na miran način da se bori za svoja prava na ulicama, ima pravo na to.

"Država je dužna da obezbedi to pravo a ako to ne učini, onda nije država", kazao je Đilas i ponovio da SSP ne dovodi u pitanje održavanje te manifestacije.

Na današnjoj sednici SSP odlučeno je da bivši košarkaški reprezentativac Miroslav Berić bude kooptiran u sastav tog stranačkog tela.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track