BORBA! VUČIĆ PRED GENERALNU SKUPŠTINU UN 21. SEPTEMBRA O KOSOVU Đurić: Naredna nedelja biće jedna od najvažnijih
Foto: EPA Jason Szenes

BORBA! VUČIĆ PRED GENERALNU SKUPŠTINU UN 21. SEPTEMBRA O KOSOVU Đurić: Naredna nedelja biće jedna od najvažnijih

Politika -

Pred Srbijom je izuzetno težak period u kom sledi borba za očuvanje Kosova i Metohije, a glavna bitka vodiće se naredne nedelje u Njujorku, kad će predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. septembra braniti našu poziciju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Analitičari ukazuju da je GS UN prilika da se naša država izbori za prihvatanje svojih stavova od strane više država.

Tema broj jedan

I sam predsednik Vučić je najavio da je svaki dan borba, te da nas borba očekuje i u Njujorku. Istovremeno, ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić, koji takođe ide put Njujorka na sednicu, ocenjuje da će naredna nedelja biti jedna od važnijih za našu zemlju.

Marko Đurić, 16. januar
foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Iz pozicije nekoga ko punih 10 godina učestvuje u srpskim delegacijama na redovnim zasedanjima GS UN, osećam potrebu da podelim i ovo: spisak do sada potvrđenih sastanaka predviđenih za predsednika Vučića i ministra Selakovića impresivan je i po broju i po značaju sagovornika - istakao je Ðurić.

Ana Brnabić

Biće još povlačenja priznanja

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će u budućnosti biti još zemalja koje će povući priznanje nezavisnosti Kosova. Kako je navela za Politiku, povlačenje priznanja „jedan je od najznačajnijih pokazatelja ispravne, dosledne i dobro planirane politike koju Srbija godinama vodi“.

Ana Brnabić
foto: Beta Slobodan Miljević

Da pred srpskim državnicima nije nimalo lak period, za Kurir ocenjuje i bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

- Svako godišnje zasedanje Generalne skupštine UN je jedna velika politička pijaca. Tada se za govornicom plasiraju zvanični stavovi jedne zemlje o najbitnijim pitanjima, u našem slučaju o Kosovu, a nakon toga po kuloarima i u manjim kancelarijama održavaju se bilateralni susreti i s nekoliko zemalja istovremeno, što se koristi za ubeđivanje drugih sagovornika u svoje stavove i traži se razumevanje i podrška. Za nas je tema broj jedan očuvanje našeg teritorijalnog integriteta pred nasrtajima koji se pojačavaju i koordiniraju iz bloka zapadnih zemalja - navodi Jovanović.

Dobra prilika

Dodaje da je Generalna skupština svakako dobra prilika da pokušamo da očuvamo naš integritet i suverenitet.

- Zato se i očekuje da će naredni period biti period još intenzivnijeg pritiska na nas, ali i još direktnih pregovora na tu temu. Svakako da je Generalna skupština UN prilika za našu zemlju da plasira stavove koji će se više i šire čuti i olakšati nam da dobijemo još razumevanja i podrške kod drugih zemalja za našu politiku i stavove - zaključio je Jovanović.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track