GENERALNA DEBATA SVETSKIH LIDERA U UN: Predsednik Vučić govori u sredu oko 18 sati po lokalnom vremenu
Foto: EPA Jason Szenes

GENERALNA DEBATA SVETSKIH LIDERA U UN: Predsednik Vučić govori u sredu oko 18 sati po lokalnom vremenu

Politika -

U Njujorku danas počinje debata svetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić će se obratiti u sredu oko 18 časova po lokalnom vremenu, kao 13. govornik popodnevne sesije, a pre njega govoriće predstavnik Konga i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji će se obratiti putem video-veze.

Aleksandar Vučić, sastanci
foto: Printscreen

Prva koja će govoriti na popodnenoj sesiji je predsednica Mađarske Katalin Novak, nakon predsednika Vučića, koji je deveti po redu, govoriće princ Albert II od Monaka.

Detaljan spisak učesnika i redosled govornika možete da pročitate OVDE.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, koja je počela 13. septembra, jeste "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Za razliku od prethodne godine kada je bio ograničen broj članova delegacija zbog kovid mera, ove godine to nije slučaj, tako da se očekuje da će u kompleksu UN na Ist riveru biti između 2.000 i 3.000 ljudi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track