VUČIĆ: U čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije!? SUVERENITET SRBIJE GRUBO NARUŠEN!
Foto: Printscreen/RTS1

Predsednik Srbije u UN

VUČIĆ: U čemu je razlika između teritorijalnog integriteta Ukrajine i Srbije!? SUVERENITET SRBIJE GRUBO NARUŠEN!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u obraćamju u UN da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujići i teritorijalni integiret Ukrajine.

„Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svetskog rata, ali istinu da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje“, izjavio je Vučić i dodao:

„Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od vas daju međunarodno priznanje i legitmitet. Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje“.

Vučić je naveo da to što je na kraju oružanog sukoba između NATO i Srbije 1999. godine potpisan sporazum čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije 1244, a kojom je potvrđen i garantovan teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo „mnoge zapadne države da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje“.

Bez obzira na to što još uvek i sami osećamo posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, mi od temeljnih principa Ujedinjenih nacija ne odustajemo, poručio je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti da se zalaže za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država članica UN-a.

Vučić je naveo da Srbije duguje i zahvalnost svim onim članicama Ujedinjenih nacija koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije.

„Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti“, rekao je srpski šef države.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track