Vučić početkom sedmice u Berlinu

Poseta Nemačkoj

Vučić početkom sedmice u Berlinu

Politika -
Potpredsednik srpske vlade sastaće sa s visokim predsedavnicima nemačke države, na čelu s vicekancelarom Filipom Reslerom

BERLIN - Potpredsednik srpske vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić boraviće početkom sledeće sedmice u Berlinu, gde će se, prema najavama, sastati sa visokim predsedavnicima nemačke države, na čelu sa njegovim nemačkim kolegom, vicekancelarom Filipom Reslerom.

Posete srpskih političara moćnom Berlinu skoro uvek imaju posebnu političku težinu, značaj i očekivanja, pošto od vesti iz nemačke prestonice, kuda i Brisel često "baca pogled" pre donošenja svojih odluka, mnogo toga može da zavisi i u privrednom i političkom životu Srbije.

Lista njegovih sagovornika upućuje na ključne teme razgovora, a činjenica da će u nemačkom Ministarstvu odbrane biti dočekan uz najviše državne počasti - govori da pitanja koja će biti na stolu jednako značajanim smatraju obe strane.

Vučić će, naime, pored Reslera, razgovarati i sa savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Kristofom Hojzgenom, savetnikom Merkelove za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, državnom sekretarkom u nemačkom MIP-u Emili Haber, parlamentarnim i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Kristijanom Šmitom, te ministrom za ekonomski razvoj i saradnju Dirkom Nibelom.

U nemačku prestonicu potpredsednik srpske vlade dolazi u osetljivom trenutku, kada je nemački političar Martin Šulc zatalasao i srpsku i evropsku političku scenu svojom izjavom o priznanju Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Da li će Vučića u Berlinu dočekati podrška ili diplomatska uzdržanost i da li će konačno biti razjašnjeno šta je Šulc mislio i kakav je redosled poteza u "lancu" Kosovo-Srbija-EU, moglo bi da bude jasnije posle susreta sa kancelarkinim savetnikom Hojzgenom, političarom iz redova njenih demohrišćana, koji se u javnosti ne pojavljuje često, ali čije procene i analize ona uvažava i za koga se kaže da je čovek koji Merkelovoj daje ideje.

Njegov domaćin u Ministarstvu odbrane, parlamentarni državni sekretar iz redova konzervativne bavarske Hrišćansko-socijalne unije, Šmit, važi za poznavaoca prilika na Balkanu i misije Bundesvera na Kosovu, gde će po šesti put jedan nemački general biti komandant Kfora.

Kad je reč o ekonomskoj dimenziji posete, javnosti je već saopšteno da će posle sastanka sa vicekancelarom Reslerom, kojem će, prema najavi iz Berlina, prisustvovati i ministarka za energetiku Zorana Mihajlović, biti potpisan Memorandum o razumevanju i strateškoj saradnji između predstavnika nemačkog energetskog koncerna RWE AG i Elektroprivrede Srbije.

Na berlinskoj agendi potpredsednika vlade Srbije biće i razgovor sa ministrom za privrednu saradnju i razvoj, takođe liberalom, Dirkom Nibelom, čovekom kome srpska politička, ali i privredna scena nije nepoznata i koji se već susretao sa srpskim političarima.

Konačno, stav Berlina prema novoj srpskoj vladi možda se može tumačiti čestitkom kancelarke Merkel premijeru Ivici Dačiću, u kojoj je izrazila nadu da će Srbija nastaviti putem približavanja EU kroz "normalizaciju susedskih odnosa sa Kosovom" i reforme, i obećala da će nemačka vlada Srbiju i dalje "snažno podržavati" na tom putu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track