SRBIJA SE MORA OPREDELITI! Visković: Ni Rusija neće smatrati da možemo ostati u ovom položaju NE BIH BIO U KOŽI ONIH KOJI ODLUČUJU
Foto: EPA/Ukrainian Presidential Press S, AP/Mikhail Metzel

panel na fpn

SRBIJA SE MORA OPREDELITI! Visković: Ni Rusija neće smatrati da možemo ostati u ovom položaju NE BIH BIO U KOŽI ONIH KOJI ODLUČUJU

Politika -

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Ivo Visković ocenio je danas da je u rusko--ukrajinskom sukobu Srbija u relativno privilegovanom položaju, "čardak ni na nebu ni na zemlji", ali da to neće moći dugo da ostane tako, jer nije više doba hladnog rata, kad je takav položaj odgovarao i SSSR i Zapadu.

- Bićemo pod pritiscima da se decidno opredelimo da li smo za Zapad ili nismo. Nemoguće je ostati u ovakvoj poziciji - ukazao je Visković na panelu "Ukrajinska kriza - perspektive Zapadnog Balkana, održanog na FPN.

Kako je istakao, ni Rusija neće više smatrati da Srbija može ostati u sadašnjem položaju, i zato nije lako odlučiti.

- Ne bih bio u koži onih koji odlučuju - konstatovao je Visković, i zapitao ko će doneti tu odluku - jedan čovek, više ljudi ili parlament.

Profesor, Ivo Visković, Ivo Viskovic
foto: Beta 23 12 2015

On je rekao da se u javnosti u Srbiji nije pojavila samo rusofilija, nego "rusopatofilija", jedan oblik revolta prema onom što Zapad čini prema nama, po onoj "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj".

- Bojim se da je ovo trenutak kad možemo samo da se osramotimo. Sve ovo što se dogodilo dešavalo se i 1948. godine, ali u drugačijim okolnostima. Tada smo našli put, a da li ćemo sad, ne znam, ali nisam optimista - zaključio je Visković.

Profesor FPN iz Banjaluke Željko Budimir ocenio je da je progresivni liberalizam Zapada doveo do sukoba u Ukrajini, jer postoji stari hegemon - SAD, koji želi da zadrži svoju poziciju, i koji Rusiju nije tretirao kao veliku silu, nego kao "petro-kalifat", zbog niskih cena energenata.

On je naglasio da se nalazimo na ivici da konvencionalni sukob vrlo lako može da preraste u atomski, a "transnacionalne političke elite se ponašaju kao tinejdžeri koji su se napili na žurci, ali imaju dugme kojim mogu da aktiviraju nuklearno oružje".

Prema njegovom mišljenju, za Srbiju je najzdravije da se u ovom trenutku ne opredeljuje, a smatra da pritisci i interesi velikih sila neće nestati.

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba Željko Jović rekao je da se izgleda zaboravlja da je Rusija uvek bila velika i da je odluke donosila sama, kao i da je posle Drugog svetskog rata njena moć ojačala i postala je svetska sila.

- Koliko god bila slaba, još uvek je velika sila - napomenuo je Jović, koji tvrdnje Rusije da će je neko napasti smatra neutemeljenim.

- Ako dođe do Trećeg svetskog rata, to će biti najbesmisleniji sukob u istoriji. Pokrenuti Treći svetski rat zbog toga što neka zemlja želi da uđe u neku asocijaciju potpuna je glupost - zaključio je Jović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track