SELAKOVIĆ: Srpska delegacija imala 100 sastanaka u Njujorku i potpisala 12 sporazuma
Foto: Printscreen/RTS

SELAKOVIĆ: Srpska delegacija imala 100 sastanaka u Njujorku i potpisala 12 sporazuma

Politika -

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da je tokom zasedanja GS UN bilo izuzetnih razgovora, kako sa predstavnicima država koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, tako i sa onima koji su potvrdili posvećenost principu nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Na marginama ovogodišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija srpska delegacija imala je 100 sastanaka i potpisala 12 sporazuma, kaže šef srpske diplomatije Nikola Selaković, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Jedan od njih je i Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije u naredne dve godine, koji su potpisali i ministri Sergej Lavrov i Nikola Selaković.

Selaković je izjavio da je bilo izuzetnih razgovora, kako sa sa predstavnicima država koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, tako i sa onima koji nisu, i koji su time potvrdili posvećenost principu nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država članica Ujedinjenih nacija.

Šef srpske diplomatije je istakao da je ova godina bila veoma izazovna za Ujedinjene nacije.

- Multilateralizam je u svojevrsnoj krizi i za Srbiju je od vitalnog značaja da se multilateralizam vrati na scenu, da se ojačana uloga UN vrati na scenu i da naša borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, a upravo u svetlu borbe za poštovanje primene međunarodnog prava, relevantnih odluka UN, kao što je Rezolucija 1244, ostaje ono čime ćemo se baviti i ostaje nešto za šta će se Srbija boriti. Upravo ta reafirmacija uloge UN jeste nešto što garantuje i veći uspeh u toj borbi - poručio je Selaković.

Istakao je da su susreti na marginama zasedanja Generalne skupštine UN bili odlična prilika da se zaključi niz sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao prilike da se sastane.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track