RADUJEM SE ŠTO U SRBIJI RASTE BROJ JAPANSKIH INVESTITORA: Ana Brnabić poručila iz Japana: Mi naše prijatelje ne zaboravljamo!
Foto: RTS Printscreen

zvanična poseta

RADUJEM SE ŠTO U SRBIJI RASTE BROJ JAPANSKIH INVESTITORA: Ana Brnabić poručila iz Japana: Mi naše prijatelje ne zaboravljamo!

Politika -

Premijerka Ana Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Japanu, gde je prisustvovala sahrani ubijenog bivšeg premijera te zemlje Šinza Abea, a potpom je imala razgovore sa privrednicima i zvaničnicima.

Ana Brnabić
foto: Kurir

- Danas je čudan dan, dan kada treba da slavimo prijateljstvo Srbije i Japana, zato što danas pada 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Japana. Na današnji dan 1882. godine kralj Milan je japanskom kralju uputio prvo pismo i ovaj dan se računa za početak naših diplomatskih odnosa. To je dan za radost u tom smilu, ali tužan dan kada je bila zvanična sahrana bivšeg premijera Šinza Abea - naglasila je premijerka.

Poziv

Ona je istakla posle da Srbija ne zaboravlja svoje prijatelje.

- Zato sam danas kao visoki zvaničnik prisustvovala državnoj sahrani. Abe je 2018. godine došao u Srbiju sa grupom privrednika i od tada se broj investitora iz Japana u našoj zemlji povećao. Mi naše prijatelje ne zaboravljamo, a Abe je to svakako bio - rekla je ona.

Premijerka je kazala i da je dobila poziv da poseti Singapur. Ona se sastala sa premijerom Singapura Li Sjenlungom i predsednikom republike Palau, koja je, podsetimo, pre tri godine povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

- Sadržajan sastanak sa premijerom Singapura u Tokiju. Razgovarali smo o digitalizaciji javne uprave, modernom obrazovanju, kao i o trenutnoj političkoj situaciji u svetu - navela je Brnabićeva na Tviteru.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Twitter

Premijerka je priredila i večeru za privrednike kompanija koje posluju u Srbiji. Večeri su prisustvovali predsednik "Toyo Tire Corporation" Takaši Šimizu, predsednik "Yazaki Corporation" Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora "Japan Tobaco" Mucuo Ivai.

- Radujemo se što u Srbiji raste broj japanskih investitora, posebno u poslednje tri godine. Japanski investitori su jedni od najkonzervativnijih, ali kada jednom dođu u neku zemlju, i drugi ih prate - rekla je ona.

Uspon

Ekonomski odnosi Srbije i Japana su u usponu, a japanske kompanije poslednjih nekoliko godina ulažu na srpsko tržište. Prošle godine ostvaren je rekordan obim robne razmene od 324,6 miliona dolara - izvoz od 117,2 miliona dolara i uvoz od 207,4 miliona dolara pojedinačno su dostigli svoje maksimalne vrednosti u poslednjih 10 godina.

Za rast našeg izvoza u Japan u prethodnih nekoliko godina zaslužno je povećanje plasmana na japanskom tržištu vodećeg proizvoda u strukturi izvoza - cigareta koje čine 86, 3 odsto ukupnog izvoza. Najveći izvoznik u Japan je kompanija Filip Moris Operejšns.

Brnabićeva svoju posetu nastavlja sutra susretom s premijerom Japana Fumiom Kišidom, kao i sa japanskim ministrom za digitalizaciju Taro Konom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track