08:13

TURCI NAM KRIVI ZA SVE?! Stojanović: Ne znamo ništa o periodu otomanske vladavine BASARA: DONELI SU MNOGO TOGA DOBROG

KURIR TELEVIZIJA

TURCI NAM KRIVI ZA SVE?! Stojanović: Ne znamo ništa o periodu otomanske vladavine BASARA: DONELI SU MNOGO TOGA DOBROG

Politika -

Šta se zapravo događalo u periodu srpske istorije od kosovske bitke do prvog srpskog ustanka? Imamo li dovoljno podataka o ovom važnom periodu srpske istorije? O tome su u emisiji Usijanje razgovarali Svetilav Basara i njegova gošća Dubravka Stojanović.

Dubravka
foto: Kurir televizija

- Jedan od problema je što je ta istorija u Istanbulu u tamošnjim arhivima i veliki je problem naučiti osmanski turski i to pismo, a kod nas je vrlo mali broj istoričara koji su osmanski i moderan turski izučili. Imali smo Srđana Katića koji je radio izuzetno zanimljive stvari, poput teme rudarstva, pa smo na osnovu njegovog istraživanja mogli da saznamo da je to bio period procvata rudarstva na primer - rekla je Stojanović i dodala da je isti problem postoji sa izučavanjem istorije odnosa Srba i Albanaca:

- To je takođe istorijski problem. Mi nemamo istoričare koje zanima albanski. -

Basara je doveo u pitanje sećanje na period otomanske vlasti na Balkanu kao na period mraka i mučenja koji je bio takav samo u svojoj dekadentnoj fazi, na samom zalasku imperije, a ne kako to većina misli za sve vreme otomanske vladavine koja je donela mnogo toga dobrog.

Basara
foto: Kurir televizija

Stojanović se nadovezala na ovu tvrdnju jednim primerom istraživačkog projekta.

- Sećam se da sam radila na projektu koji je podrazumevao 100 opštih istorijskih pitanja. Jedno od njih je glasilo "Da li su Turci srušili sve srpske manastire i crkve?" Čak 90 i nešto posto je zaokružilo DA.

A šta je s manastirima koji su nam ostali iz Srednjeg veka. Tu vidiš kako funkcioniše kultura sećanja. Svi vide da su nam manastiri sačuvani i to večina njih, ali kultura sećanja jača od ličnog iskustva - primetlila je Stojanović.

Ona je zaključila da se zapravo ne radi o periodu od 500 godina, već od 380 godina, ali da je tih 5 vekova potrebno imati kao deo narativa samoviktimizacije da bi se ono što je sopstvena odgovornost pripisivala Turcima

- Mislim da je taj period, u koncepciji samoviktimizacije užasno važno imati tih famoznih pet vekova. Za početak, nije ni pet vekova nego 380 godina. Ali je to potrebno za narativ, da su Turci opravdanje za sve. Što nema demokratije, što je bio komunizam, što su nam prljave ulice? Zbog Turaka. Bez toga se ruši sva predstava o istoriji - kaže Stojanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track