JAKA PORUKA AUSTRIJSKE MINISTARKE: Šansa za brži put Srbije u EU
Foto: Shutterstock

POLITIKA

JAKA PORUKA AUSTRIJSKE MINISTARKE: Šansa za brži put Srbije u EU

Politika -

Zemlje zapadnog Balkana integrisati u EU, ostaviti se više štapa i šargarepe, poručila Karolin Etštadler

Države zapadnog Balkana moraju se integrisati u Evropsku uniju, ne smemo držati šargarepu ispred njih na neuhvatljivoj razdaljini, poručila je ministarka za evropska pitanja Austrije Karolin Etštadler.

Ona je na Bezbednosnom forumu u Varšavi ocenila da se države zapadnog Balkana moraju integrisati u EU i iz bezbednosnih razloga.

Brisel, EU
foto: Shutterstock

- Ne sme se iz fokusa ispustiti evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Znali smo, bilo je ispravno dati status kandidata Ukrajini. Ali ne bi smeli zaboraviti na zemlje zapadnog Balkana - istakla je Edštadler.

Glasna kampanja

Da je ovo važna i ohrabrujuća poruka, ocenjuje ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Austrija inače, a posebno moja koleginica Etštadler, u kontinuitetu vodi glasnu kampanju za jačanje kredibiliteta politike proširenja EU na zapadni Balkan i ubrzanje i efikasnost pristupnog procesa za zemlje koje vode pregovore o članstvu. To je svakako važna poruka i podstrek u moru obeshrabrujuće mlakih i pesimističnih poruka koje stižu iz pojedinih prestonica i koje se odnose kompletno na takozvani zapadni Balkan, ne samo na Srbiju - ukazuje Joksimovićeva za Kurir.

Izazovi

Jadranka Joksimović
foto: Zorana Jevtić

Kako dodaje, svakako da je Austrija i više zainteresovana i dublje povezana sa regionom, da im je optika realnija kada su u pitanju kapaciteti i doprinosi koje Srbija može da ponudi.

- Ali isto tako su im vidljiviji i potencijalni izazovi ukoliko se ne ubrza i osnaži dinamika evrointegracionog procesa. Važno je što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno kroz trilateralu Austrija-Mađarska-Srbija dobio dodatni uvid, ali i platformu za predstavljanje rešenja i zajedničkih odgovora na bezbednosne i ekonomsko energetske rizike koji se pojavljuju, a koji tangiraju sve tri pomenute zemlje, a samim tim i EU - konstatovala je Joksimovićeva.

I. Žigić/ Foto/Source:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track