KOME (NE) ODGOVARA ROK DO 2024. ZA REŠAVANJE KOSOVSKOG ČVORA? Analitičari: Kurtiju se žuri jer gubi podršku globalnih sila!
Foto: Facebook/Nik Gjeloshaj

nervoza

KOME (NE) ODGOVARA ROK DO 2024. ZA REŠAVANJE KOSOVSKOG ČVORA? Analitičari: Kurtiju se žuri jer gubi podršku globalnih sila!

Politika -

Premijer tzv. države Kosovo Aljbin Kurti kazao je da sporazum sa Srbijom mora da bude postignut što pre i da ima manje od dve godine za njegovo rešavanje, a analitičari ocenjuju za Kurir da je ovo ozbiljan znak da se kosovskim Albancima žuri jer osećaju da uskoro mogu da izgube podršku globalnih sila.

Naime, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prošle nedelje je tokom boravka u Prištini ponovio da trenutno postoji "prozor mogućnosti za postizanje dogovora koji će trajati do evropskih i američkih izbora 2024. godine".

Na pitanje Dojče velea "da li shvata ozbiljno upozorenje da tema Kosova može da bude skinuta sa stola EU ako ne bude dogovora do maja 2024. godine", Kurti je kazao da sporazum mora da bude postignut u najskorije vreme.

Aljbin Kurti Srbija može napasti Kosovo

Aljbin Kurti je u intervjuu za Dojče vele Beograd označio kao faktor destabilizacije na Balkanu, ali i na Kosovu, putem "ilegalnih struktura" na severu. Takođe, nije propustio priliku ni da još jednom naznači da Srbija želi da "napadne Kosovo", te je sa svim tim povezao Rusiju i rat u Ukrajini.

- Nikad nisam rekao da se plašimo... Trebalo bi da budemo veoma oprezni i budni. Ne možemo da isključimo njihovu spremnost da napadnu Kosovo u budućnosti - poručio je Kurti, uz podsećanje na 1999. i konstataciju da je tada NATO "sprečio genocid na Kosovu".

Promena odnosa - Slažem se da nemamo mnogo vremena i da živimo u opasnim i nepredvidivim vremenima. Nisam siguran ni da imamo dve godine za postizanje sporazuma... Moramo to da uradimo što je pre moguće. Zbog toga sam spreman da se kreativno i konstruktivno angažujem u ovim razgovorima u Briselu kad god budemo pozvani. Kosovo je normalna demokratska zemlja, a Srbija to nije - odgovorio je Kurti i, kako prenose mediji, naglasio da odnosi Beograda i Prištine "nisu normalni".

Sa druge strane, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić u intervjuu nedelje za Kurir kazao je da je Srbija spremna, "ako treba, i 100 godina da pregovara" i "da se pitanje Kosova neće rešavati prema tuđim rokovima".

Nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da se Kurtiju žuri da "bespravnim i neprincipijelnim metodama" obezbedi mesto za svoju tzv. državu u Ujedinjenim nacijama, jer je svestan slabljenja svoje moći i globalne podrške za ilegalno otcepljenu južnu srpsku pokrajinu.

Živadin Jovanović
foto: Shutterstock, Fonet

- Kosovskim političarima se žuri jer vreme čini svoje, svedoci smo da se globalni odnosi u celom svetu menjaju. Izvesno je da je danas drugačija situacija nego 2008, kad su, uz pomoć zapadnih "roditelja", proglasili nezavisnost, a kamoli nego 1999, kad su KiM okupirali. Pokušavaju da Kosovu što pre obezbede fotelju u UN, a da se Srbiji nametne obaveza priznavanja ilegalno otcepljene pokrajine. Ne može se oročavati pitanje rešavanja statusa Kosova, jer je to iz domena politike pritisaka, pretnji i ucena, pa nećemo pregovarački proces da prilagođavamo tuđim izbornim kampanjama. Ni Srbiji nije u interesu da odugovlači s rešavanjem ovog problema, ali insistiraćemo da se reši u skladu s pravom i rezolucijom 1244 - kazao je Jovanović.

Trikovi Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da kod Kurtija u stvarnosti ne postoji nikakav rok za rešavanje pitanje Kosova, ali da postoji strah od promene administracije u Vašingtonu.

Milovan Drecun, ROSU
foto: Kurir televizija, AP/Marijan Vučetić

- Postoje želje Lajčaka i onih krugova na Zapadu koji su ga tu postavili da iskoriste novonastalu geopolitičku poziciju da izvrše još snažniji pritisak na Srbiju. A sve kako bi se strane političke elite pohvalile da su izbile iz ruke Vladimira Putina jedan argument. Plaše se promene administracije u Vašingtonu, jer republikanci imaju nešto drugačiji pristup kosovskom pitanju, pa s takvim izjavama žele da pritisnu Srbiju da se nešto uradi što pre. Navikli smo na takve trikove i nećemo nasedati na njih, rešavamo jedan po jedan problem, tu su i pitanja nestalih, imovine i mnogo toga - kazao je Drecun.

Dušan Janjić: Očekujem dramatizaciju situacije

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je sve ovo predstava izaslanika EU Miroslava Lajčaka i da, u narednih sedam do deset dana, očekuje rast tenzija na relaciji Beograd-Priština.

- Lajčak se lažno predstavlja kao prijatelj Srbije i njegova propaganda je da je nekakav konflikt menadžer. Trenutna američka administracija sa Džoom Bajdenom na čelu nam je veći prijatelj, iako u politici nema prijatelja, jer je Bajden podigao kosovsko pitanje u rang prioritetnih i naša država treba da iskoristi ovaj period. Lajčak zapravo ne želi da se išta postigne, a u danima koji slede nas čeka dramatizacija situacije na terenu ili samo u javnosti - kazao je Janjić za Kurir.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track