LOKALNI ALBANAC OD IZBEGLIH SRBA OTEO 100 HEKTARA KOD VUČITRNA: Sud toleriše pljačku u Miroču! Od Miladonovića uzeto 40 hektara
Foto: RTS Printscreen

stravično

LOKALNI ALBANAC OD IZBEGLIH SRBA OTEO 100 HEKTARA KOD VUČITRNA: Sud toleriše pljačku u Miroču! Od Miladonovića uzeto 40 hektara

Politika -

U tom selu Srbi više od 20 godina ne mogu na svoja imanja

VUČITRN - Tokom i nakon sukoba 1999. mnoga sela na Kosovu potpuno su ostala bez Srba. Miroč kod Vučitrna jedno je od takvih, u koje Srbi više od 20 godina ne mogu na svoja imanja.

Kažu da su im Albanci porušili kuće i uzurpirali posede, koje ni preko sudova ne mogu da vrate, prenosi RTS.

Četrnaest srpskih porodica živelo je u Miroču do 1999. godine. Kažu da su nedugo po napuštanju imanja, komšije Albanci iz susednog Karača, počeli da uzurpiraju posede i brišu sve tragove njihovog življenja.

Miroč, selo Miroč, Vučitrn
foto: RTS Printscreen

"Ovo je sada jedan pašnjak, a tu ima najmanje deset parcela šest vlasnika. Sve je preorano i uništeno. Sve kuće su nam porušene. Gde god je mogao plug da prođe, sve je preorano, sve su međe uništene", rekao je vlasnik imanja u selu Miroč Duško Milenković.

Još jedan žitelj Miroča do 1999. godine Radomir Perić kaže da je selo imalo 14 kuća, i da sada niko od njih ne sme da priđe svojoj imovini.

Sačuvana je samo jedna novija kuća sa okućnicom za koju, prema navodima Srba iz Miroča, uzurpator tvrdi da je kupio od vlasnika koji je preminuo.

Međutim, u katastru nije evidentirana nikakva kupoprodaja, dok uzurpator odbija da čak i na sudu pruži dokaz o vlasništvu.

Godinama Srbi iz Miroča pojedinačno pokreću postupak pred sudom u Vučitrnu za oslobađanje više od 100 hektara uzurpiranog zemjišta.

Miroč, selo Miroč, Vučitrn
foto: RTS Printscreen

"Što se tiče ovog što je uzurpirao celo selo, samo od moje porodice Miladinović uzeo je skoro 40 hektara. Ne smem da priđem uopšte. Ja sam razne snimke dao na sudu i evo dve godine 19 suđenja sam imao i od toga nema ništa", rekao je Milutin Miladinović, vlasnik imanja u selu Miroče.

Kako navode raseljeni Srbi iz Miroča, to je jedinstven slučaj da je jedan Albanac uzurpirao čitavo selo.

"Definitivno, mi nemamo šansu ovo da rešimo. Treba da budemo mudri i jedinstveni i zatražimo podršku države Srbije, Kancelarije za KiM, jer je jedinstven slučaj čak i za Kosovo, da je celo selo uzurpirano od strane jednog čoveka", dodao je Duško Milenković.

A dok im sloboda pristupa imanjima ne bude vraćena, mesto okupljanja nemoćnih Srba iz Miroča je crkva u susednom selu Gojbulja.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track